Janša pred parlamentom o odnosima s Hrvatskom

BILATERALNA pitanja s Hrvatskom ne treba rješavati na štetu ni jedne ni druge države, nego Hrvatskoj treba pomoći u njenom ulasku u EU i NATO pri čemu Slovenija neće postavljati nove zahtjeve ali namjerava "zadržati ono što joj pripada", rekao je u utorak obraćajući se slovenskom parlamentu mandatar za sastav slovenske vlade Janez Janša.

"Hrvatska će nam se uskoro pridružiti u Europskoj uniji i NATO-u. Bilo bi pametno ako bi Slovenija i Hrvatska jedna drugoj pomagale prije i poslije toga. Pri tome ne smijemo biti naivni. Slovenija nema nikakvih novih zahtjeva, ali namjeravamo zadržati ono što nam pripada", rekao je Janša.

Prema njegovim riječima, Slovenija će i dalje ustrajati na svojim dosadašnjim zahtjevima u pogledu otvorenih pitanja, za koje je Janša rekao da su sva naslijeđena iz vremena bivše Jugoslavije.

Slovenski parlament započeo je u utorak u 12 sati s izvanrednom sjednicom na kojoj će glasovati o prijedlogu predsjednika države Janeza Drnovšeka da za premijera nove vlade izabere Janeza Janšu.

Janša je kao predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) pobjednik parlamentarnih izbora održanih 3. listopada, na kojima je njegova stranka osvojila relativnu većinu u parlamentu i mogućnost sastavljanja nove vlade.

Obraćajući se parlamentu u svojstvu kandidata za predsjednika nove slovenske vlade, o čemu će zastupnici glasovati u nastavku zasjedanja, Janša je govorio i o planovima nove vlade na području ekonomske politike, međunarodnih odnosa, ekonomskih i poreznih reformi.

Govoreći o odnosima Hrvatskom, budući slovenski premijer istaknuo je da su ti odnosi za Sloveniju važni te je istaknuo da postojeće probleme "nećemo riješiti konfrontacijom nego suradnjom i strateškim partnerstvom".

Janša je također iznio ideju o osnivanju posebne povijesne komisije, kakva je postojala u rješavanju odnosa s Italijom i Austrijom, koja bi se bavila odnosima Slovenaca i Hrvata u 20. stoljeću, ocjenivši da bi to "moglo pomoći u traženju najboljih rješenja za otvorena pitanja između dviju država". Pritom je Janša rekao da bi takav neslužbeni okvir razgovora stručnjaka odnosno povjesničara mogao pripomoći rješenju tih pitanja koja se, kako je dodao, čine nerješivima na političkoj razini, dok bi se mogla raspraviti i riješiti prebacivanjem tih tema "na razinu intelektualne, pravne ili povijesne rasprave".

Predsjednik buduće slovenske vlade u svom je obraćanju zastupnicima posebno istaknuo da Slovenija mora iskoristiti potencijale koji joj se pružaju ulaskom u EU i NATO, te da se u tim integracijama ne treba bojati gubitka nacionalnog identiteta i ekonomske uspješnosti.

Rasprava o noveliranom zakonu o vladi, koju su Janšini Slovenski demokrati tražili najprije za današnju sjednicu, održat će se u srijedu. Prijedlog noveliranog zakona usmjeren je na preustroj nekih ministarstava, i definiranje državnih tajnika u budućoj vladi kao zamjenika ministara.

Pročitajte više