Janša: Puno toga smo propustili glede granice

PREDSJEDNIK Slovenske demokratske stranke (SDS) i budući mandatar Janez Janša izjavio je da je Slovenija propustila priliku da stekne jurisdikciju nad zaseocima južno od Dragonje koja se ukazala 2004. godine i da sada treba djelovati drukčije.

Janša je u razgovoru za tjednik "Mag" od srijede, na pitanje hoće li slovenska policija preuzeti jurisdikciju nad tim zaseocima, rekao da će se učiniti "ono što bude dobro za Sloveniju".

"Danas situacija nije ista kao 2004. godine. Mnoge stvari koje smo propustili trebat će danas nadoknaditi na drugi način", rekao je Janša u razgovoru posvećenom uglavnom kombinacijama oko sastavljanja njegove buduće vlade.

Pitanje jurisdikcije nad spomenutim zaseocima koje Slovenija drži spornim dominiralo je političkom kampanjom uoči slovenskih parlamentarnih izbora. Pri tome je Janša vladi dosadašnjeg premijera Antona Ropa zamjerio da je poništila odluku prijelazne vlade Andreja Bajuka koja je potkraj 2000. godine donijela zaključak da Slovenija preuzme jurisdikciju nad spomenutim "spornim" područjem.

Janša je ocijenio da su na taj način oslabljene pregovaračke pozicije prema Hrvatskoj, dok su predstavnici stranaka iz sadašnje vladajuće koalicije tvrdili da bi dolazak slovenske policije i državnih organa na područje južno od Dragonje i 2000. godine izazvao međunarodni incident. Janša je u Bajukovoj vladi bio ministar obrane.

U razgovoru za "Mag" Janša je također odbacio tvrdnje da je "slovenski Haider". Riječ je o negativnim stereotipima koje iz Slovenije u međunarodni tisak plasiraju propagandisti bivšeg totalitarnog sustava, a na taj se način blati i cijela država, rekao je Janša.

Pročitajte više