Janša: Rim obećao da neće jednostrano proglasiti ekološku zonu

SLOVENSKI premijer Janez Janša izjavio je u srijedu popodne da je dobio Rima da neće proglasiti ekološku zonu na račun Slovenije.

"Postupak o ekološkoj zoni u talijanskom parlamentu još nije završio, no u Rimu su obećali da neće uvoditi jednostrane mjere kako je to bilo u slučaju Hrvatske", rekao je Janša popodne na konferenciji za novinare o postupku koji je talijanski parlament počeo radi proglašenja zaštitne zone izvan svojih teritorijalnih voda u kojem bi Italija izvodila mjere za ekološku zaštitu, a koji bi se odnosio i na zaštitu arheoloških nalazišta na morskom dnu.

Parlamentarna oporba najavila je da će tražiti službeni odgovor Janšine vlade u parlamentu hoće li Italija poput Hrvatske proglasiti zaštitni pojas u Jadranu i znači li to da Slovenija ostaje bez "izlaza na otvoreno more".

U Trstu inače ovih dana boravi Janšin izaslanik, tajnik za dijasporu Franc Pukšič koji je s guvernerom pokrajine Friuli-Venezia Giulia Riccardom Illyjem govorio o zaštiti slovenske manjine u tom gradu i o odnosima Italije i Slovenije u sklopu predstojećeg posjeta talijanskog ministra vanjskih poslova Finija.

Janša je, govoreći o odnosima s Italijom, naglasio da Italija treba poštovati vlastite propise i primijeniti zaštitni zakon o slovenskoj manjini.

Janša je popodne na konferenciji za novinare, odbijajući stajališta oporbenih stranaka da su odnosi s Italijom i Austrijom dolaskom njegove vlade strateški narušeni rekao da se ne događa ništa što bi bilo uzrokom za paniku.

Pročitajte više