Janša: Slovenija će podržati ulazak Hrvatske u EU

Slovenija će podržati nastojanja Hrvatske da uđe u Europsku uniju, ali mogućnosti da se bilateralna pitanja brzo riješe nisu velike, ocijenio je u razgovoru za radijsku postaju Austria International najvjerojatniji mandatar nove slovenske vlade Janez Janša.

Na novinarsko pitanje što misli o kandidaturi Hrvatske za članstvo u EU, uz opasku da je nedavni incident na granici Slovenije i Hrvatske izazvao pozornost u svijetu, Janša je rekao da će Slovenija podržati hrvatska nastojanja da uđe u Uniju i naglasio da je to u zajedničkom interesu.

"Naravno, uvjeti za ulazak u EU isti su za sve kandidate", rekao je Janša, dodajući da je Slovenija ispunila te uvjete, te da očekuje da će isto biti i s Hrvatskom.

Slovenija će pokušati da se sva otvorena pitanja s Hrvatskom riješe bilateralnim pregovorima, rekao je Janša. "Već pripremamo neke nove inicijative za slijedeći mandat", dodao je i izrazio nadu da će, ako uspije sastaviti vladu, boljoj klimi za razgovore i pregovore pogodovati i suradnja hrvatskog premijera Ive Sanadera i njegove socijaldemokratske stranke u okviru Europske pučke stranke (EPP).

"No, nisam velik optimist i mislim da su neka otvorena pitanja između ovih dviju država preteška i da traju već predugo da bi se mogla riješiti preko noći", rekao je Janša.

Janša je dao intervju za emisiju na engleskom jeziku radijske postaje Austria International koju prenose radio postaje iz Slovenije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske.

Pročitajte više