Janša traži transparentnu istragu o koronavirusu

Ilustracija: EPA

SLOVENSKI premijer Janez Janša je u govoru na regionalnom sastanku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istaknuo solidarnost i važnost investicija radi pravodobne reakcije na buduće zdravstvene krize u svijetu te se zauzeo za transparentnu istragu o izvoru novog koronavirusa koji je izazvao pandemiju.

Janša je kazao da su za prevladavanje krize izazvane koronavirusom ključni znanost i solidarnost te da za buduće krize do kojih će doći Europa mora udružiti znanstvene i tehnološke kapacitete, ali i pokazati solidarnost koja je potrebna i na svjetskoj razini.

Janša se u svom govoru sudionicima zasjedanja zauzeo i za "cjelovitu i transparentnu istragu" u kineskom gradu Wuhanu, kako bi se definirao izvor virusa koji je izazvao pandemiju, objavio je njegov ured.

Janša je pozdravio WHO-ov plan jačanja zdravstvenih sustava

Takva bi istraga, prema njegovim riječima, pomogla da se dobiju podaci potrebni za prepoznavanje i sprječavanje budućih pandemija.

Zdravstveni sustavi su zbog pandemije bili pod velikim pritiskom, a sada trebaju velike investicije i inovacije da bi povećali svoju otpornost, što bi u EU trebalo biti na višem mjestu agende, naveo je između ostalog slovenski premijer.

Janša je pozdravio WHO-ov plan jačanja zdravstvenih sustava država na zapadnom Balkanu nazvan "Plan za zdravstvo na zapadnom Balkanu 2021-2025", rekavši da Slovenija kao predsjedateljica Vijećem Europske unije toj regiji daje poseban prioritet te da će investicije u zdravstvo u toj regiji pospješiti i druga ulaganja.

Pročitajte više