Janšina većina protiv utemeljenja odbora za ljudska prava

SLOVENSKI parlament u srijedu je na izvanrednom zasjedanju izabrao članove i predsjednike 14 odbora i 8 parlamentarnih povjerenstava za različita područja, ali je nova parlamentarna većina mandatara za sastav nove vlade Janeza Janše odbila prijedlog oporbe lijevog centra da se osnuje i posebno povjerenstvo za ljudska prava.

Obrazlažući stajalište protiv utemeljenja takva povjerenstva, zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Mirko Zamernik je rekao da bi se osnivanjem još jednog povjerenstva pretjerano povećao broj skupštinskih tijela a da ljudska prava neće u mandatu nove vlade biti ništa više ugrožena nego u mandatu prijašnje.

Ljevica je neuspješno pledirala za osnivanje takva povjerenstva koje bi se bavilo pitanjem ljudskih prava tzv. autohtonih i novih manjina, Roma, žena i marginalnih skupina. Za njezino osnivanje izjasnilo se 36 zastupnika, dok su 44 glasovala protiv.

Pitanjima ljudskih prava i politikom jednakih mogućnosti tako će se, kao i do sada, baviti povjerenstvo za peticije koje je novim poslovnikom postavljeno kao središnja parlamentarna institucija za to područje.

Pročitajte više