Janšinoj vladi kritika zbog glazbenog programa uz Dan pobjede

ZBOG kritika kako Dan pobjede nad fašizmom želi pretvoriti u dan žalosti slovenska vlada u posljednji je trenutak pristala na izmjenu glazbenog programa središnje državne proslave umjesto Mozartova "Requiema" izvest će se Beethovenova "Eroica".

Proslava će se održati u ponedjeljak u Cankarevom domu u Ljubljani, a na njoj će, uz prisutnost uzvanika i diplomatskog kora, govoriti predsjednik vlade Janez Janša kojega ljevica i partizanske udruge optužuju zbog navodne sklonosti reinterpretaciji događaja iz Drugog svjetskog rata.

Zbog prvotne namjere da se na svečanosti izvede Mozartov "Requiem" neki su slovenski političari bili šokirani jer drže da bi tako vlada dala povod razmišljanjima kako zbog svojih rezervi o značenju pobjede nad nacifašizmom proslavu pobjede želi pretvoriti u dan žalosti, piše u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji dodaje da je nezadovoljstvo prvotnim izborom diskretno iznio i ruski veleposlanik u Ljubljani Mihail Valentinovič Vanin.

Na promjenu glazbenog programa utjecao je ured predsjednika Janeza Drnovšeka nakon što nakon što mu je predočen zapisnik o razgovoru Vanina s predstavnikom ministarstva vanjskih poslova. U razgovoru je, navodi "Dnevnik, ruski veleposlanik izrazio razočarenje odabirom glazbe koja je "primjerena za pogrebne svečanosti, a ne za proslavu pobjede nad nacifašizmom".

Glazbeni program je tako izmijenjen, no u vladi i dalje tvrde da se nije radilo o protokolarnom propustu jer je Mozartovo djelo u zadnjih dvjesto godina postalo dio klasičnog glazbenog repertoara, a requiem više nema religiozni karakter misnog obreda u glazbenoj formi.


Pročitajte više