Japan i dalje želi fuzijski reaktor

JAPAN je u petak objavio kako i dalje želi da se prvi fuzijski nuklearni reaktor na svijetu izgradi na njegovom teritoriju i upozorio Europsku uniju da ne povlači jednostrane poteze i pokuša ga izgraditi bez suglasnosti Tokija.

Ministri znanosti zemalja članica EU-a u petak su odlučili da će i dalje tražiti podršku Japana za izgradnju prvog svjetskog termonuklearnog reaktora u Francuskoj, ali i nastaviti bez Tokija ako se dogovor ne postigne do kraja godine.

"Žalosno je što oni razgovaraju o jednostranim potezima", izjavio je Satoru Ohtake iz japanskog ministarstva znanosti i tehnologije. "Japan nije nimalo promijenio stajalište da želi biti zemljom domaćinom projekta".

Nuklearna fuzija procijenjena je dugoročnim rješenjem globalnog problema s energijom, jer vrlo malo zagađuje okoliš, a pokreće se morskom vodom. No istraživanja u proteklih 50 godina nisu uspjela napraviti komercijalno isplativ fuzijski reaktor.

EU bi Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor (ITER) željela izgraditi uz potporu svih sudionika projekta - Japana, Kine, Rusije, SAD-a i Južne Koreje, rekli su dužnosnici.

No, ako se dogovor ne postigne do kraja ove godine, EU će nastaviti projekt i izgraditi 10 milijardi dolara vrijedan reaktor u francuskom Cadaracheu sa svim partnerima koji će to željeti.

"Dvije strane imaju različita stajališta i treba nam vremena za kvalitetne razgovore", rekao je Ohtake. "Činjenica da su svojem konkurentu odredili rok da pristane na njihove uvjete nalik je objavi rata".

EU bi Japanu mogla ponuditi status privilegiranog partnera u opsežnom programu istraživanja nuklearne fuzije kao nadoknadu za odustajanje od zahtjeva da se reaktor izgradi na njegovu teritoriju, no Japan se čvrsto drži svojeg prijedloga.

"Ne znamo za njihov plan kompenzacije. No ako je riječ o istom prijedlogu kakav su iznijeli prije, on nije vrijedan razmatranja. Neprihvatljiva je kompenzacija pod uvjetom da se reaktor gradi u EU", kazao je Ohtake.

Pročitajte više