Japan i Južna Koreja neće povući svoje postrojbe iz Iraka

JAPANSKA vlada ne planira povući svoje snage iz Iraka unatoč zabrinutosti izazvanoj terorističkim napadima u Londonu u četvrtak, izjavio je japanski premijer Junichiro Koizumi.

"To nisu stvari koje su izravno povezane", kratko je izjavio Koizumi na upit japanskih novinara o mogućem povlačenju japanskih snaga nakon napada na London i naglasio da nema nikakvih planova za poduzimanje takvog poteza.

U Iraku se nalazi 550 japanskih vojnika koji uglavnom rade na poslovima obnove na jugu zemlje. Bez obzira što Japanci nemaju izravnih vojnih zadaća, radi se o njihovoj vojnoj misiji s najvećim rizikom nakon Drugog svjetskog rata.

I vojska Južne Koreje ostaje u Iraku

Napadi u Londonu neće promijeniti južnokorejsku obvezu da zadrži postrojbe u Iraku dok ne završi njihova misija, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Južne Koreje u petak.

Južna Koreja ima približno 3200 postrojbi smještenih u iračkom području Irbil u mirnodopskoj misiji, što je treći najveći strani kontingent nakon SAD-a i Velike Britanije.

Ministar obrane Yoon Kwang-ung kazao je u petak da su postrojbe, poznate na korejskom kao "zaitun", u stalnoj pripravnosti protiv mogućih napada.

Pročitajte više