Japan osuđuje sjevernokorejske provokacije

JAPANSKI premijer Junichiro Koizumi upozorio je u četvrtak Sjevernu Koreju da ne potcjenjuje mogućnost reakcije međunarodne zajednice na njezinu nedavnu ´provocirajuću´ odluku da reaktivira nuklearnu elektranu u kojoj se prije nekoliko godina navodno proizvodio plutonij.

´Sjeverna Koreja ne bi trebala krivo protumačiti raspoloženje mđunarodne zajednice i ne bi smjela stvari olako shvaćati´, rekao je Koizumi novinarima.

Sjeverna Koreja počela je u srijedu postavljati nove šipke s gorivom u nuklearni reaktor u Nyongbyongu, koji je zatvoren 1994. zbog sumnji da se u njemu proizvodio plutonij, objavila je u četvrtak južnokorejska agencija Yonhap.

Glavni tajnik i glasnogovornik japanske vlade Yasuo Fukufa kazao je da je Tokio počeo pregovore s Južnom Korejom, SAD-om i drugim zainteresiranim zemljama o novonastaloj situaciji.

Sjeverna Koreja objavila je 12. prosinca da će obnoviti svoj nuklearni program zamrznut 1994. slijedom sporazuma sa SAD-om.

Odluka je donesena nakon što joj je Washington obustavio isporuku nafte i obećane pomoći zbog sumnji da tajno razvija nuklearno oružje.



Pročitajte više