Japan negira da je njihov diplomat u Rusiji špijun, traži ispriku Moskve

Screenshot: YouTube

JAPAN je zatražio od Rusije da se ispriča zbog pritvaranja japanskog diplomata Motokija Tatsunorija zbog navodne špijunaže.

Japan je optužio Ruse jer su diplomatu stavili povez na oči i svezali ga za stolac tako da se nije mogao pomaknuti, piše CBS.

"Japanski diplomat sa sjedištem u istočnom gradu Vladivostoku smatran je personom non grata zbog ilegalnih obavještajnih aktivnosti. Japan snažno osuđuje ova nevjerojatna djela. Diplomat je pušten i napustit će Rusiju", rekao je novinarima visoki vladin glasnogovornik Hirokazu Matsuno, pozivajući se na rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Matsuno je negirao optužbe za špijunažu.

Japan traži službenu ispriku Rusije

Japan je pozvao ruskog veleposlanika i zatražio službenu ispriku zbog postupanja prema diplomatu, za koje Matsuno kaže da krši Bečku konvenciju o konzularnim odnosima.

Rusija je u ponedjeljak priopćila da je uhitila službenika japanskog konzulata sa sjedištem u Vladivostoku zbog prikupljanja informacija, pišu ruske novinske agencije.

"Jedan japanski diplomat uhićen je na djelu dok je primao informacije o suradnji Rusije s drugom zemljom u azijsko-pacifičkoj regiji. Dobivao je informacije u zamjenu za financijsku nagradu", priopćio je FSB, bez navođenja koja je treća zemlja u pitanju. 

FSB je identificirao dužnosnika kao Motokija Tatsunorija te ga optužio da je tražio informacije o utjecaju zapadnih sankcija na okolnu regiju Primorije, pišu ruske novinske agencije.

Rusija smatra Japan neprijateljskom zemljom

FSB je objavio kratku snimku za koju kaže da prikazuje priznanje diplomata da je prekršio ruske zakone. Navodno je rekao da je Moskva inicirala prosvjed u Tokiju preko diplomatskih kanala. Rusija smatra da je Japan neprijateljska zemlja, kao što su i zemlje Europske unije i SAD te njihovi saveznici Britanija i Australija. 

Tokio je imao složene odnose s Moskvom prije invazije na Ukrajinu, a dvije strane tek trebaju potpisati mirovni sporazum nakon Drugog svjetskog rata. Pokušaji da se to učini ometeni su dugotrajnim sporom oko otoka pod kontrolom Rusije.

U svojim posljednjim sankcijama, japanska vlada je zabranila izvoz materijala koji se mogu koristiti za kemijsko oružje za 21 rusku organizaciju, uključujući znanstvene laboratorije. 

 

Pročitajte više