JAPANSKA DRŽAVA KRIVA ZA TRAGEDIJU U MINAMATI

Japanski Vrhovni sud proglasio je japansku državu odgovornom za tragediju u zaljevu Minamata jer zbog potreba petrokemijskog postrojenja Chisso nije spriječila onečišćenje tamošnjih voda živom, javljaju u subotu agencije, ističući da je u razdoblju od 1932. do 1968. godine u tom području od posljedica trovanja umrlo više stotina ljudi.

Sud je u petak odredio japanskoj vladi da isplati sveukupno 71,5 milijuna yena (oko četiri milijuna kuna) odštete žrtvama "bolesti iz Manamate", njih 37, koliko ih je podnijelo tužbe. Oboljenje uslijed trovanja živom službeno je priznato 1968. godine.

Država je dugi niz godina nijekala da je uopće došlo do onečišćenja voda tom opasnom tvari.

"Bolest iz Minamate," teško neurološko oboljenje, izazvano je dugogodišnjim izljevanjem živinih spojeva u vode zaljeva. Manifestira se gubitkom sluha i vidnog polja, gubitkom tjelesne koordinacije i grčevima tijela. Žene su rađale retardiranu djecu a u najtežim slučajevima bolest je rezultirala smrću.

Većina žrtava, ribari i njihove obitelji, trovani su konzumacijom riba i školjki. Službeno se 3.000 osoba liječi od spomenute bolesti i prima novčanu pomoć države.

(Hina) xvk ydj

Pročitajte više