Japanski premijer iznenada izgladio odnose s Kinom

Foto: Hina/EPA

KINEZI i Japanci su danas nenadano popravili svoje odnose, šest godina nakon ozbiljne pomorske krize, i potpisali niz ugovora u prigodi rijetkog posjeta nekog japanskog premijera Pekingu.

"Kinesko-japanske veze se vraćaju u normalu", izrazio je zadovoljstvo kineski predsjednik Xi Jinping primajući Shinza Abea, u prigodi prvog službenog posjeta nekog japanskog premijera od 2011., u trenutku kada trgovinski rat koji su objavile Sjedinjene Države potiče približavanje dviju suparničkih sila.

Abe u Pekingu htio pokazati da okreće novu stranicu u odnosima s Kinom

Dvojica čelnika došla su na vlast gotovo istovremeno, krajem 2012., u trenutku kada su se Peking i Tokio sporili zbog suvereniteta nad otočićima u Istočnom kineskom moru. Abe i Xi su se nakon toga sastajali samo na marginama međunarodnih summita.

Abe je u Pekingu htio pokazati da su sukobi stvar prošlosti i da okreće novu stranicu u vezama dviju zemalja.

Dvije azijske sile su se usuglasile da će "imati konstruktivnu ulogu u izgradnji mira i napretka regije", rekao je nakon razgovora s kineskim kolegom Li Keqiangom. 

Xi i Abe potpisali ugovore vrijedne 2,3 milijarde dolara

Dvojica čelnika su potpisala ugovore vrijedne 2,3 milijarde eura i ugovor o mijenjaju valuta, a kineski predsjednik je izrazio nadu da će trgovina "omogućiti jačanje veza japanskog i kineskog naroda".

Japanci žele ojačati svoju prisutnost na golemom kineskom tržištu, a Kina je zainteresirana za japansku tehnologiju.

Abeovo putovanje je dio dugog procesa pomirbe, šest godina otkako je Japan "nacionalizirao" otoke na koje Peking polaže pravo, što je potaknulo protujapanske prosvjede i na dulje zategnulo odnose. Stidljivo zatopljenje nastupilo je tek krajem 2014.

Abe i Li su u četvrtak obilježili 40. obljetnicu Ugovora o miru i prijateljstvu koji su Peking i Tokio potpisali 1978. Japanski premijer odlazi iz Pekinga u subotu ujutro.

Pročitajte više