Japanski premijer obišao Buču

Foto: EPA

Japanski premijer Fumio Kishida je u sklopu svog povijesnog posjeta Ukrajini danas obišao Buču, gradić nedaleko od Kijeva koji je postao simbol zlodjela ruske okupacije.

Kishida je stigao u Buču vlakom rano poslijepodne, odmah nakon dolaska u Kijev i prije susreta s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Kijev njegov dolazak u zemlju u ratu smatra povijesnim. Kishida je jedini čelnik neke države iz skupine G7 koji dosad nije bio u Kijevu.

"Ovaj povijesni posjet je znak solidarnosti i čvrste suradnje između Ukrajine i Japana. Zahvalni smo Japanu na snažnoj potpori i doprinosu našoj budućoj pobjedi", napisala je na Facebooku zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emine Djeppar.

Dva ruska bombardera sedam sati nadlijetala Japansko more

Kishida je prvi šef japanske vlade od Drugog svjetskog rata koji je posjetio ratnu zonu. Njegov posjet poklapa se s boravkom kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Moskvi.

Kao odgovor na dolazak japanskog premijera u Kijev, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su dva ruska strateška bombardera sedam sati nadlijetala Japansko more.

Kishida se sastaje sa Zelenskim kako bi mu izrazio "poštovanje zbog hrabrosti i ustrajnosti naroda koji brani svoju domovinu pod njegovim zapovjedništvom, kao i nepokolebljivu potporu i solidarnost Japana i skupine G7".

Japan je i domaćin summita skupine G7 u svibnju u Hirošimi. Ta zemlja kontinuirano podupire Ukrajinu i uvela je sankcije Rusiji, ali ne šalje vojnu pomoć jer japanski pacifistički ustav ograničava vojne kapacitete zemlje isključivo na svoju obranu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više