Japanski znanstvenici izrađuju novi sustav upozorenja na tsunami

Japanski znanstvenici počinju raditi na novom sustavu za upozoravanje na tsunami koji djeluje na principu kratkovalnog radara i koji bi velike valove mogao otkriti puno brže, a planiraju ga instalirati 2007. godine oko Japana, objavila je u subotu agencija Kyodo.

Novi sustav, kojega su razvili stručnjaci Sveučilišta Akita i Istraživačkog centra u Tokiju, temelji se na kratkovalim radarima koji će oceanom širiti radiovalove i tako izmjeriti veličinu oceanskih valova.

Slični uređaji već se koriste na 34 lokacije oko Japana i bit će idealni za sustav, jer su razmjerno jeftini i svaki pokriva područje od 200 kilometara, navodi agencija.

Znanstvenici planiraju razviti kompjutorski sustav koji će signalizirati radarima da otkriju tsunami odmah nakon potresa i da o tome brzo izvjeste centar.

Nadaju se da će radarske uređaje testirati 2006. godine i 2007. godine i planiraju ih ugraditi u postojeći japanski sustav za upozoravanje, koji se temelji na analiziranju seizmoloških valova.

Japan, koji ima veliko iskustvo s tsunamijima, ponudio je svoje znanje kako bi se razvio sustav upozoravanja u Indijskom oceanu, nakon što je razorni tsunami 26. prosinca prošle godine pogodio tu regiju i usmrtio, kako se strahuje, oko 300.000 ljudi. Da je upozorenje stiglo do Šri Lanke i Indije, tisuće osoba moglo je biti spašeno prije udara tsunamija, prenosi agencija Kyodo.

(Hina) xbcav ydj

Pročitajte više