VIDEO Kriza u Južnoafričkoj Republici: "Predsjednik apsolutno mora otići"

Foto: Hina
 
PARLAMENT Južnoafričke Republike u četvrtak će glasati o povjerenju predsjedniku Jacobu Zumi, a isti dan bi mogli imenovati i njegovog nasljednika, objavila je u srijedu vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC).
 
"Vjerojatno ćemo izabrati novog predsjednika u četvrtak ili u petak", rekao je rizničar ANC-a Paul Mashatile, pretpostavljajući da će skandalima pogođenom Zumi biti izglasano nepovjerenje.
 
>>Južnoafrički predsjednik dobio rok od 48 sati da podnese ostavku
 
"Želimo sigurnost", dodao je Mashatile. "Želimo da nadolazeći predsjednik održi odgođeno obraćanje o stanju nacije bez odgode." Glasanje o povjerenju koje je zatražila opozicijska stranka Boraca za ekonomsku slobodu prvotno je bilo zakazano za 22. veljače. 
 
Zastupnici ANC-a, stranke čiji je Zuma član, odlučili su da će provesti ovo glasanje nakon što su u utorak od njega službeno zatražili ostavku. Zuma je bio predsjednik te stranke do prosinca 2017. kad ga je na tom mjestu zamijenio dopredsjednik Cyril Ramaphosa kojeg neki vide kao sljedećeg čelnika države.
 
Optužbe za korupciju, reketarenje i silovanje 
 
Zuma je kroz svoj cijeli politički život obilježen skandalima, a između ostalog je optužen i za silovanje, korupciju i reketarenje. Protiv njega je podignuto skoro 800 optužnica samo za korupciju.
 
Povezuje ga se i s utjecajnom i iznimno bogatom obitelji Gupta indijskog podrijetla koja u JAR-u zapošljava više od deset tisuća ljudi, te je prisutna u računarstvu, rudarstvu, zračnom prometu, energetici i medijima, piše BBC. Jedna od vodećih južnoafričkih antikorupcijskih skupina optužila je obitelj za miješanje u imenovanje državnih ministara.
 
Zuma: Čemu ovolika žurba?
 
Zuma je u srijedu za državne medije izjavio da odbija odstupiti i te da se stranka prema njemu odnosi nepravedno. Rekao je da ne razumije zašto zahtijevaju njegovu ostavku: "Čemu ovolika žurba?", upitao je.
 
Također se usporedio s Nelsonom Mandelom, rekavši da je on "imao tranzicijski period u predaji vlasti", te zapitao "zašto ANC ne čini isto u 2018. kao što je učinio u 1999. godini".
 
Uhićenja u raciji doma bogate indijske obitelji povezane sa Zumom
 
Tu obitelj se optužuje da ima golem utjecaj na južnoafričke političare, a kritičari tvrde i kako pokušavaju "osvojiti državu" kako bi njihovo poslovanje moglo napredovati, dodaje BBC. 
 
Južnoafrička policija je rano u srijedu izvršila raciju na njihov luksuzni dom u sklopu istrage o navodnoj povezanosti trojice braće Gupta sa Zumom, što se tumači kao stvaranje dodatnog pritiska na predsjednika kojeg se optužuje i da je koristio državni novac za svoje potrebe, prenosi Reuters. Lokalni mediji objavili su da su u raciji uhićene tri osobe, uključujući jednog od braće.
 
Svjedokinja je za medije izjavila: "Napokon se nešto poduzima. Oni moraju otići iz naše države. Moraju nas ostaviti na miru, već su nanijeli dovoljno štete." Na pitanje novinara smatra li da i predsjednik mora otići, odgovorila je: "Apsolutno. Očajnički želi ostati na vlasti, ali i on mora otići. Trebamo novo vodstvo."
 

Pročitajte više