lijepa priča nedjeljom

Jastuci za pse novi su hrvatski izvozni proizvod. Prodaju se po cijeloj Europi

Foto; Azaria

ŽIVOT prosječnog čovjeka danas je nezamisliv bez jastuka. No, jastuci sve više postaju i nezaobilazan predmet u brizi za kućne ljubimce - pse i mačke. 

U jastucima za kućne ljubimce tržišnu je nišu uočila Iva Goluža. Nakon godina rada u financijskim odjelima raznih korporacija, od kojih je posljednja bila jedno osiguravajuće društvo, ova je diplomirana ekonomistica iz Zagreba prije pet godina odlučila dati otkaz i pokrenuti vlastiti biznis. Svoju ljubav prema kućnim ljubimcima pretvorila je u posao, a bilance i excel tablice zamijenila je šivaonicom u kojoj proizvodi jastuke, prostirke i ostale predmete za pse i mačke. Nikada, kaže, nije požalila zbog svoje odluke. 

Nije požalila što je pokrenula vlastiti biznis

"Nikada nisam požalila što sam pokrenula vlastiti posao. Naravno, u poslu, kao i u životu, ima uspona i padova, ali morate biti uporni i vjerovati u sebe. Ovime sam se počela baviti još dok sam radila za druge, ali kako jedan segment poslovanja povlači za sobom i drugi, brzo sam shvatila da to neće moći ostati samo hobi. Morala sam donijeti odluku - nastaviti raditi u osiguravajućem društvu ili razvijati vlastiti biznis, i odlučila sam se za svoj posao", pojašnjava za Index 43-godišnja Iva. 

U prvom trenutku smatrala je da hrvatsko tržište nije dovoljno razvijeno za prihvaćanje proizvoda kakvi su jastuci i prostirke za kućne ljubimce, pa se više namjeravala orijentirati na zapadna tržišta. Sličan je stav imala i prema ostalim tržištima na europskom jugoistoku. No, priznaje, prevarila se: upravo su se hrvatsko tržište i tržišta zemalja regije pokazala pogodnima za plasman takvih proizvoda. 

"Iznenadila sam se koliko se u Hrvatskoj traže takvi proizvodi, poput premium jastuka za pse, koji se koriste i za mačke. Vlasnici pasa i mačaka isti su, bez obzira na to radi li se direktoru tvrtke ili blagajnici: svi vole svog kućnog ljubimca i žele mu pružiti najbolje što mogu. Slično je i s tržištima u regiji. Ovih dana nam je, recimo, otišao cijeli šleper proizvoda za Srbiju", napominje Iva. 

Klasično poslovanje preselilo je na internet

No, svoje proizvode prodaje i na zapadu, posebno u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj. Put do kupaca u tim zemljama isti je kao i onaj u Hrvatskoj i drugim zemljama: s jedne strane, njene proizvode kupuju pet shopovi, koji ih potom prodaju krajnjim kupcima, a s druge strane, individualni kupci ih i sami kupuju putem njihova web shopa. Osim toga, dodaje Iva, u Zagrebu ih njena tvrtka prodaje i samostalno, u šivaonici na Vrbiku, gdje se izrađuju.

"Kada sam pokretala posao, namjera mi je bila stvoriti vlastitu mrežu dućana. No, pandemija koronavirusa taj je cilj promijenila, poslovanje se prebacilo na internet i sve više ljudi kupuje preko interneta. Ne treba vam više ni klasična promocija jer je možete raditi sami preko društvenih mreža. To se pokazalo uspješnim", napominje naša sugovornica. 

Svoje je Qushin proizvode zaštitila na razini EU i danas ima certifikate za njih. To joj uvelike pomaže u poslovanju jer štiti intelektualno vlasništvo. 

Brend Qushin nastao je od istarske riječi za jastuk - kušin

Za naziv Qushin odlučila se jer je djetinjstvo provela u Istri. Kušin je, naime, istarski naziv za jastuk. Iva je taj termin doradila kako bi bio prihvatljiviji svjetskom tržištu. 

Danas, ističe, polovicu prihoda njena tvrtka Azaria, čiji je brend Qushin, ostvaruje na stranim tržištima, odnosno u izvozu. Prihodi Azarije lani su iznosili oko 600.000 kuna. Rashodi su bili neznatno manji pa je prošlu godinu njena tvrtka, otkriva Iva, koja je vlasnica i direktorica Azarije, zaključila s dobiti od oko 10.000 kuna, koju je reinvestirala u daljnji razvoj. Tvrtka zapošljava četvero radnika. 

Koronakriza i lockdown u kojem smo proveli velik dio proljeća negativno su se odrazili i na njihovo poslovanje.  

Udar korone na poslovanje bio je jak, ali brzo su se oporavili

"To je doista bio velik šok, dva mjeseca nismo radili, promet je pao oko 70 posto, a izvoza gotovo da i nije bilo. Prvi put smo se suočili s time da je cijeli svijet stao. Međutim, nakon otvaranja gospodarstva vratili smo se na prošlogodišnju razinu. Naučili smo raditi u korona uvjetima i sada normalno poslujemo", ističe Iva. 

Budućnost tvrtke vidi u daljnjem širenju na domaćem i stranim tržištima. I dalje će joj u fokusu biti online poslovanje. Kada je riječ o novim proizvodima, Iva kaže da namjerava proizvoditi cijelu paletu proizvoda za kućne ljubimce, poput ogrlica i keramičkih posuda. Hranu za kućne ljubimce njena tvrtka, ističe naša sugovornica, ne proizvodi, niti to planira, ali naglašava da su u pregovorima s jednom švicarskom kompanijom o uvozu hrane za kućne ljubimce koje još nema na hrvatskom tržištu. 

"U poslu treba biti uporan. Ima dana kada mislite da je cijeli svijet vaš, a ima dana kada biste se najradije zavukli u mišju rupu, ali u životu je to tako i to treba prihvatiti. Važno je da radite ono što vas veseli i da imate ciljeve koje ostvarujete korak po korak", zaključuje Iva.

Pročitajte više