Putnik aviona kojem je otpao dio trupa u letu: "Borio sam se za goli život"

Screenshot: BBC

Javio se putnik iz aviona kojem je otpao dio trupa u letu.

Cuong Tran je u razgovoru za BBC opisao kako je doživio činjenicu da je sjedio svega nekoliko centimetara od rupe u trupu aviona na letu Alaska Airlinesa. Ističe da mu je sigurnosni pojas spasio život jer su mu telefon, čarape i cipele isisane nekontroliranom dekompresijom na gotovo pet kilometara iznad tla u američkom Portlandu.

Tran je jedan od sedam putnika koji su tužili Boeing, Alasku Airlines i Spirit AeroSystem. Snimke koje je objavio na društvenim mrežama, a kasnije su pokazane i na Nacionalnom odboru za sigurnost prometa (NTSB), pokazivale su golemu rupu na bočnoj strani Boeinga 737-9 Max. 

Incident se dogodio 5. siječnja ove godine, a preliminarna istraga američkih regulatornih tijela otkrila su da su četiri ključna vijka, namijenjena držanju tzv. čepa na vratima, nedostajala na letu koji je letio za Ontario. 

Nitko od 177 putnika i članova posade u avionu nije poginuo, ali Tran, koji je sjedio pored svog prijatelja jedan red iza dijela koji je eksplodirao, pretrpio ozljede, uključujući razderotinu na nozi.

"To mi je vjerojatno bio prvi put da sam imao osjećaj da nemam kontrolu nad svime"

Tran je za BBC rekao da se to dogodilo brzo nakon polijetanja kada bi se obično spremao zadrijemati. "Kapetan je rekao da smo prošli 10.000 stopa. Onda se sjećam da mi se tijelo podiglo, zatim mi je cijeli donji dio tijela usisao zavijajući zrak"; prepričava Tran. 

Rekao je da je dekompresija trajala oko 10 ili 20 sekundi i opisao kako je gledao druge putnike oko sebe koji su u nevjerici svjedočili incidentu. 

"To je vjerojatno prvi put u životu da sam imao osjećaj da nemam kontrolu nad svime. Bio sam u nevjerici zbog cijele situacije", rekao je Tran.

"Borio sam se za goli život"

"Taj osjećaj nedostatka kontrole prilično je zastrašujuć. Usisavanje je bilo tako snažno da sam se praktički borio za goli život. Obje su mi cipele na kraju bile isisane. Telefon, koji mi je bio u ruci, nestao je", dodaje.

Avion je uspio hitno sletjeti natrag u međunarodnu zračnu luku Portland, a putnike je odmah primila i obradila Hitna pomoć. 

"Rekli su da je trajalo 30 minuta, ali mi se sve činilo mnogo dulje. Nisam imao telefon pa nisam znao koliko je sati, pa sam cijelo vrijeme samo sjedio i buljio u rupu i nadao se da neće biti veće štete", prepričava Tran, pa dodaje:

Tran je u tužbi naveo da je zbog incidenta pretrpio fizičke ozljede, ozbiljan emocionalni stres, strah i tjeskobu. Tužitelji traže kaznenu, kompenzacijsku i opću naknadu štete, iako u tužbi ne navode precizan iznos. 

Spirit Aerosystems, Boeing i Alaska Airlines rekli su da neće komentirati neriješene parnice.

"Noga mu je bila skoro isisana iz aviona. To je zastrašujuće"

Odvjetnik Timothy A Loranger rekao je za BBC da bi parnični proces mogao potrajati nekoliko godina jer je puno ljudi uključeno.

"Njegova noga bila je skoro isisana iz aviona da nije bilo sigurnosnog pojasa", rekao je Loranger. "To je jednostavno zastrašujuće."

Ova je tužba podnesena Vrhovnom sudu okruga King u Washingtonu i odvojena je od drugog skupa putnika koji tuže Alaska Airlines i Boeing za 1 milijardu dolara tvrdeći da su žrtve nemara.

Alaska Airlines isprva je prizemljio svoju flotu 737 MAX 9 od 65 zrakoplova. Kasnije je uslijedila naredba Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) svim zračnim prijevoznicima da prizemlje model Boeing, otprilike 171 u cijelom svijetu.

Zrakoplovni div Boeing bio je pod strogim regulatornim nadzorom sa ispitivanjem sigurnosnih i standarda kvalitete tvrtke u proizvodnom procesu.

Pročitajte više