Javno izlaganje o projektu islamskog centra u Rijeci

PREDSTAVNICI  grada Rijeke i autori idejnog rješenja budućeg islamskog centra u Rijeci predstavili su večeras u prepunoj Gradskoj vijećnici taj projekt Riječanima.

U razgovru nakon predstavljanja većina se građana, govoreći kako nisu protiv gradnje centra, usprotivila da bude smješten na Hostovu bregu. Tako se i večeras najviše govorilo o lokaciji, iako je na početku predstavljanja istaknuto da se javna rasprava provodi samo o projektu centra, a ne i o lokaciji, o kojoj je odluku donijelo Gradsko vijeće.

Obrazlažući zašto su protiv gradnje na toj lokaciji, građani su isticali da se "džamija pretjerano vidi s mora", da se "takvi sadržaji ne uklapaju u ovdašnju kulturu" i da će taj centar "djelovati poput magneta za Bošnjake" koji će se, kad centar bude gotov, "masovno doseljavati u taj dio grada".

Večerašnje izlaganje dio je javne rasprave započete prošli tjedan predstavljanjem projekta javnim ustanovama i gradskim vijećnicima.

O projektu su govrili pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Milorad Milošević i član Gradskog poglavarstva za taj sektor Ivica Plišić. Podsjetili su da je prvi zahtjev za izgradnju islamskog centa s džamijom predan gradskoj upravi 1982. Potkraj prošlog stoljeća odabrana je lokacija na Hostovu bregu te je grad prodao Islamskoj zajednici u Rijeci 4000 četvornih metara zeemljišta na tom mjestu.

Godine 2001. raspisan je javni natječaj na kojem je kao najbolji izabran rad triju zagrebačkih arhitektica. Kako se posumnjalo da je taj rad plagijat a nije ga prihvatila ni Islamska zajednica, odlučeno je da se bez ponovljena natječaja prihvati projekt kipara Dušana Džamonje i arhitekata Branka Vučinovića i Darka Vlahovića, koji su sa zakašnjenjem predali rad na spomenuti natječaj.

Predloženi projekt obuhvaća džamiju s kupolom visine 15 i minaretom visine 17 metara, restaurant, vrtić i školu i društvene prostorije za riječku Islamsku zajednicu. U ime autora o projektu su večeras govorili arhitekti Vučinović i Vlahović.

Pročitajte više