Je li Banožić optužio pilota Selaka da je s JNA bombardirao Vinkovce?

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

EKSPONAT vojnog zrakoplova MiG-21, kojim je u jeku Domovinskog rata prije 30 godina iz Srbije u splitsku zračnu luku doletio pukovnik Ivica Ivandić, otkriven je u ponedjeljak u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama kod Splita, a ministar obrane Mario Banožić najavio je nova ulaganja u vojsku.

Banožić je u govoru kritizirao pilota Ivana Selaka koji je također prije 30 godina preletio avionom JNA i borio se na strani Hrvatske, ali nije pozvan na svečanost. O tome se zadnjih dana dosta govorilo u javnosti.

No, ovdje je zanimljivo što je Banožić, naglasivši da neće puno govoriti o tome, u kontekstu Ivana Selaka govorio o granatiranju Vinkovaca od strane aviona JNA. Dodao je da su to stvari koje Selak treba objasniti braniteljima.

"Također, imam pravo postavljati još neka pitanja koja neću postaviti. Iako, kao dijete proživio sam Domovinski rat u Vinkovcima. Preživio sam i same avionske napade koji su bili u tom trenutku na Vinkovce, pa čak i na našu obiteljsku kuću iz koje smo izašli netom kada je pogodila avionska granata. Ili isto tako kada je nekoliko minuta kasnije gotovo do polovice srušen samostan časnih sestara gdje je bila većina ljudi iz ulice u centru grada.

Imam pravo postavljati ta pitanja, ali neću. To je na gospodinu Selaku da objašnjava hrvatskim braniteljima kada već ovako postavlja se tvrdo u odnosu na svu povijest koju smo imali, koju smo danas imali prilike čuti od pukovnika Ivandića, na koji način se stvaralo HRZ i koja je uloga njih i zašto dan danas daje podršku. U konačnici vidimo da kolege piloti daju jasnu podršku pukovniku Ivandiću samim ovim činom, odnosno predlaganjem projekta koji sam kao ministar imao čast poduprijeti', rekao je Banožić.

Pročitajte više