Je li Blagaićev "Hrvatski san" ipak samo san?



DA AMERIČKA tvrtka Hills and Forrest, inače priznati graditelj golfskih terena, planira izgraditi svoj prvi golfski teren u Hrvatskoj i to na parceli poznatoj kao "Tri sestre", 20 kilometara sjeverno od Dubrovnika, saznali smo prije dva dana u tiskovinama Guide4Croatia i Realestate Channel, a mnogi hrvatski mediji požurili su tu vijest i prenijeti. No, unatoč optimizmu iz tih tekstova kao i naglaska da je to "gotova stvar", teško da se će se projekt ostvariti na način i u rokovima koje najavljuje kontroverzni poduzetnik Vicenco Blagaić.

> Projekt Hrvatski san predstavljen Josipoviću i Kosor

> IGH i Konstruktor povlače se iz "Hrvatskog sna", dolaze strani partneri

Naime, Blagaić koji godinama predstavlja projekt pod nazivom "Hrvatski san" najavio je najbolje terene u kontinentalnoj Europi. Gradnja bi po njegovim najavama trebala početi još ove godine. Njegovu izjavu prisnažio je i ravnatelj Hills & Forresta Steve Forrest dodajući kako je iznimno zadovoljan. U javnost je izašao i s nekim sasvim određenim detaljima, kao da će, primjerice, rupe 13 i 16 pružati pogled na Ston.

No, prema još uvijek aktualnoj prostornoj dokumentaciji te prema informacijama iz Dubrovačko neretvanske županije, čini se da je Blagaić požurio s nekim informacijama prema američkim investitorima, a teško će, s obzirom na trenutnu situaciju početi gradnju ove godine. Župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić ne zna za detalje izgradnje golf-igrališta, a kako smo čuli ne zna ni da je Blagaić našao strane investitore. 

"Hrvatski san", samo san?


"Županija je u svom prostornom planu predvidjela preseljenje lokacije golf igrališta s Lisačkih rudina, kako je to planirano prostornim planom Općine Dubrovačko primorje, na lokaciju na Sestricama. To ćemo uvrstiti prilikom izmjena i prostornog plana Županije. Nije nam poznat projekt ovog golf igrališta, pa tako ne možemo komentirati je li moguće da se s nekih pozicija može vidjeti Ston", rekao je župan Dobroslavić za Index.



Posebno nas je zanimala provjera informacije koju Blagaić prezentira stranim investitorima, a prema kojoj je projekt Hrvatski san najavljen na zemljištu veličine 5000 hektara. Na njemu bi trebali biti izgrađeni hoteli, kasino, dvije marine, poslovni park, filmski studio, tematski park, sportske arene, rekreacijski centri, muzeji, vinograd i pet golfskih terena.

Umjesto 5000 hektara ima 40 hektara

"Nakon višekratnih razgovora s investitorom i javne rasprave tijekom Izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije u Plan je, na lokaciji Sestrica, uvrštena turistička zona od 40 hektara, u kojoj je zoni predviđena gradnja hotela i apartmana (zone T1 i T2). Predviđena je i gradnja marine nautičkog turizma do 400 vezova. Tome se može dodati i golf igralište od oko 100 hektara", kaže Dobroslavić za Index dodajući kako je teško za očekivati da bi se na golfskom igralištu trebalo uskoro graditi.

Naime, kako nam je rekao, s obzirom na proceduru izmjena  prostornih planova, a zatim i postupak izdavanja građevinske dokumentacije, malo je vjerojatno kako bi se sve to moglo dogoditi do konca ove godine.

Što je točno Blagaić "prodavao" Amerikancima, nažalost od samog Blagaića nismo uspjeli saznati. Kako nam je rečeno, on se i dalje nalazi u SAD-u.  

Pročitajte više