Je li Erdogan upravo zaprijetio Europljanima terorizmom? "Nećete moći hodati sigurno ulicom"

Foto: FAH

UNATOČ upozorenju njemačke kancelarke Angele Merkel da prestane s verbalnim napadima na njenu zemlju i druge članice EU-a, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upravo je otišao još dalje.

>> Turski ministar ozbiljno zaprijetio Europi: Slat ćemo vam 15.000 izbjeglica mjesečno

>> UCJENE I PRIJETNJE Erdogan ne popušta, postavio novi ultimatum Nizozemcima

>> INDEX ANALIZA Je li Europa konačno izgubila strpljenje za Erdoganovo divljanje?

Tijekom konferencije za tisak u Ankari, Erdogan je, kako se čini, zaprijetio europskim građanima terorizmom:

"Još jednom se obraćam Europljanima.. Turska nije zemlja s kojom se može naguravati, s čijom se čašću može igrati, čiji se ministri mogu izbacivati. Cijeli svijet prati pozorno što se događa. Ako se nastavite ovako ponašati, sutra nijedan Europljanin ni u jednom kraju svijeta neće moći sigurno hodati ulicama nigdje u svijetu."

Nakon ove nečuvene prijetnje, dodao je: "Mi, kao Turska, pozivamo Europu da poštuje ljudska prava i demokraciju."

Ovo je samo posljednji u nizu napada, ucjena i prijetnji koje su Erdogan i članovi turske vlade uputili članicama EU-a, prvenstveno Njemačkoj i Nizozemskoj.

Turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu je nedavno zaprijetio da će njegova zemlja slati 15.000 izbjeglica mjesečno u Europu kako bi "šokirala" Europljane. A Erdogan je u više navrata usporedio njemačku i nizozemsku vladu s nacistima te zabranio povratak nizozemskog veleposlanika u Ankaru.

Turska je u sporu s Njemačkom i Nizozemskom zbog toga što su zabranile turskim ministrima da se obraćaju turskim građanima koji tamo žive kako bi osigurali što veću podršku uoči travanjskog referenduma o proširenju ovlasti turskog predsjednika.

Do napetosti s Europom došlo je manje od mjesec dana prije održavanja referenduma 16. travnja o ustavnim promjenama čiji je cilj ojačati ovlasti predsjednika u Turskoj, što bi moglo održati Erdogana na vlasti do 2029.
 

Pročitajte više