"Je li Goran Štrok trebao pitati: Smijem li vas snimati dok me ucjenjujete?"

KRAJNJE bizaran je razlog odbijanja dokaza Gorana Štroka protiv ljudi koji su ga ucjenjivali, ističe "osupnuta" udruga Zviždač u svom današnjem priopćenju povodom odluke Županijskog suda u Splitu da tajno snimljene razgovore odbaci kao nevaljali dokaz.

>Optužnica protiv Štrokovih reketara pada zato što ih je sam uhvatio

Štrok, naime, nije bio USKOK-ov pouzdanik u trenutku kada je snimao Antuna Kralja i Ivu Žeravicu koji su ga iznuđivali za mito od nekoliko stotina tisuća eura, pa je sud odlučio da je to bilo "neovlašteno snimanje".

S pisanim izjavama reketara ravno javnom bilježniku

"Da li je Goran Štrok trebao zamoliti ucjenjivače za dopuštenje, da snimi razgovor u kojem ga se iznuđuje za novac? Čini se da  je trebao  pribaviti pisane izjave ucjenjivača, sa priznanjima, ovjerenim kod javnog bilježnika, da bi ih Županijski sud u Splitu prihvati kao valjani dokaz", karikiraju u udruzi, i pitaju se "koga to štiti Županijski sud u Splitu?"

"Ne bi čudilo da ti isti sudovi sada prihvate optužbe ucjenjivača protiv Štroka, zbog neovlaštenog snimanja razgovora i duševnih boli. Umjesto podrške i pohvale zbog aktivnog otpora kriminalu, sam Štrok bi se mogao naći na optuženičkoj klupi i biti osuđen", predviđa predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović.

Iznimno negativna poruka

"Poruka iz ovog slučaja iznimno je negativna", tumače u udruzi i smatraju da za građane vrijedi da "ako dođete u posjed dokaza o kriminalu, a niste USKOK-ov povjerenik ili ne nosite propisanu policijsku odoru, budite sigurni, vaše svjedočenje i dokaze sud neće prihvatiti".

Dok svjetske krim policije prikupljaju i najmanje tragove i dokaze, a sudovi prihvaćaju iz  znanstvenih laboratorija mikronske segmente DNK, da bi doskočili kriminalcima, našim sudovima dokazi niti na pladnju nisu dovoljno valjani, napominju.

"Plašimo se da to nije častan put prema EU, već dodvornički prečac prema Cosa Nostri", zaključuje udruga Zviždač o aferi "Pet zvjezdica".

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više