Je li Hamasov vođa priznao Izrael?

IZRAELSKO-PALESTINSKI odnosi su se medijski malo zakomplicirali nakon jučerašnjeg intervjua šefa Hamasovog političkog biroa Khalida Meshala, koji je dao izjavu za koju su neki pomislili da je priznanje države Izrael.

Naime, Meshal je u intervjuu Reutersu rekao, osvrčući se na izraelsko-palestinske odnose, "Postoji stvarnost u kojoj Izrael postoji na palestinskom teritoriju", pa "Istina je da će u stvarnosti postojati država zvana Izrael na ostatku palestinske zemlje" i "Nastavit će postojati država Izrael, to je činjenica". Izvađeno iz konteksta, ovo se može smatrati priznanjem države Izrael, ali samo izvađeno iz konteksta. Naime, već u nastavku rečenice, Meshal kaže "..., ali Palestince ne treba tjerati da priznaju tu državu".

Čak i sam Hamas tvrdi da nije došlo do promjene njihova službenog stava, u kojem se ne priznaje Izrael. Dapače, Meshal je u intervjuu rekao da je njihov cilj stvranje palestinske države s granicama iz 1967., čiji bi glavni grad bio Jeruzalem.

Govorio je i o palestinskoj vladi. Napomenuo je kako su Hamas i Fatah imali cilj formiranja tehnokratske vlade nacionalnog jedinstva, u kojoj bi se za određena ministarstva izabirali specijalizirani stručnjaci, ali da je taj plan propao. Ovo daje zaključiti da će se oružani sukobi Hamasa i Fataha, koji su dosad odnijeli preko 30 života, nastaviti.

Meshal je također implicitno kritizirao Fatahovog vođu i predsjednika palestinske samouprave Mahmouda Abbasa, zbog pregovora s Izraelom, rekavši "Hamas ne može prihvatiti logiku pregovaranja s Izraelom. Zahtijevamo palestinsku državu s granicama iz 1967. i pravo povratka. Izrael mora reći "da" i povući se. Ovi pokušaji Izraela da nas malo pomalo uvlače u pregovore, davajući nam ustupke, samo oslabljuju palestinski položaj. Pokušavaju nas navući na ustupke odugovlačeći s pregovorima i koristeći vrijeme protiv nas, ali to im neće uspjeti."

Abbas je počeo pregovarati s Izrelom oko vraćanja dijela novca koji je stoniran nakon što je Hamas preuzeo vlast, oko puštanja zarobljenika i oko proširivanja primirja iz Pojasa Gaze na područje Zapadne obale. Ovo se Hamasu ne sviđa i stoga ova kritika.

Izraelski premijer  Ehud Olmert odbacio je Meshalove izjave kao nevažne. "Trebam li sad provjeravati što je rekao? Trebam li čitati što je rekao?", odgovorio je novinarima na upit o Mesalovom intervjuu. Također, kad su ga upitali što misli o Meshalovim riječima da je činjenično stanje da postoji država Izrael, odgovorio je "Znači li to da dosad nije postojala?"

Dakle, sve u svemu, nema promjena. Sama činjenica što je Hamasov vođa priznao činjenicu da postoji država zvana Izrael i da će postojati i u budućnosti neće promijeniti ništa u odnosima Izraela i Hamasa.

J.D.

Pročitajte više