Je li istina da SAD u Gruziji radi biološko oružje i testira ga na ljudima?

Screenshot: BBC

NAJNOVIJA istraga BBC-ja otkrila je da ruski mediji i dužnosnici šire lažne tvrdnje o postojanju američkog ''laboratorija smrti'' u susjednoj Gruziji.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo obrane i mediji skloni državnom vrhu nedavno su izašli u javnost s tvrdnjama da Amerikanci testiraju neodobrene lijekove na gruzijskim državljanima, što je rezultiralo velikim brojem smrtnih slučajeva.

SAD je optužio Rusiju za dezinformiranje javnosti tj. širenje lažnih informacija s ciljem odvraćanja pozornosti od vlastitih incidenata, poput trovanja u Salisburyju.

Tajni laboratorij

Ruske su vlasti nedavno pokrenule zanimljivu priču i optužile SAD da provodi nezakonite eksperimente na stanovništvu Gruzije. Tako su u medije došle informacije da SAD u tajnom laboratoriju razvija biološko oružje, da Amerika koristi Gruzijce kao pokusne kuniće i da je već na desetke ljudi umrlo zbog tih testiranja.

Novinari krenuli u istragu

Novinari BBC-ja krenuli su u istragu tih navoda.

''Sve informacije o tim eksperimentima navodno se baziraju na hrpi dokumenata. Njih je objavio bivši ministar državne sigurnosti Igor Giorgadze'', objašnjava novinar BBC-ja Steve Rosenberg.

''Recimo, među dokumentima je i jedno izvješće američke farmaceutske tvrtke. To je za Giorgadzea dovoljan dokaz da su se u Gruziji provodili nezakoniti eksperimenti na ljudima i da su im se davali neodobreni lijekovi. Prema tom dokumentu, 30 stanovnika Gruzije je 2015. godine umrlo nakon što su bili liječeni zbog hepatitisa C. 27-ero njih je umrlo u jednom danu. Igor Giorgadze to povezuje s postojanjem američkog laboratorija u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije'', rekao je Rosenberg.

Manipulacija podacima

Novinar BBC-ja razgovarao je s Giorgijem Khatelishvilijem, čovjekom koji je u to vrijeme radio u Ministarstvu zdravlja i čije se ime nalazi na dokumentima. Giorgi je potvrdio da se radi o autentičnim dokumentima, ali da oni nemaju nikakve veze s eksperimentiranjem na ljudima. Navedeni dokumenti su dokumenti projekta eliminacije pojave hepatitisa C u Gruziji, a s tim projektom je bio upoznat cijeli svijet.

Giorgija Khatelishvilija začudilo je kako se projekt povezuje s neodobrenim lijekovima pošto su se tijekom liječenja koristili samo oni lijekovi koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Previše mrtvih u jednom danu

Novinar je upitao Khatelishvilija i o zapanjujuće velikom broju pacijenata koji su zbog hepatitisa umrli u samo jednom danu.

''Radi se o statističkoj obradi podataka. Ovaj dokument ne prikazuje broj umrlih pacijenata u jednom danu, nego u jednom razdoblju. Preciznije, u razdoblju od mjesec dana'', objasnio je Khatelishvili.

Rusko Ministarstvo obrane u listopadu je 2018. godine navelo kako su se nezakoniti eksperimenti provodili u centru Lugar, koji se nalazi unutar kompleksa zgrada gruzijskog Nacionalnog centra za prevenciju širenja bolesti. Voditelj centra opovrgnuo je te teze i rekao kako je centar primarno istraživačke prirode, kako koriste samo odobrene lijekove i kako rad centra ni na koji način nije povezan s izradom biološkog oružja.

Najnovija istraga dio je serijala BBC-ja o dezinformaciji i lažnim vijestima.

Pročitajte više