Je li Oprah Winfrey najavila kandidaturu za predsjednicu SAD-a?

Screenshot: Youtube

HOĆE li se legendarna TV voditeljica Oprah Winfrey kandidirati za predsjednicu SAD-a 2020.? To se nakon njenog inspirativnog i angažiranog govora o borbi za ženska prava na sinoćnjoj dodjeli Zlatnih globusa pitaju mnogi Amerikanci.
 
Tu je mogućnost prilično izravno iznio i voditelj događaja, komičar Seth Meyers, koji je najavio Opru prisjećajući se trenutka kad je, prema njegovom mišljenju, trenutni predsjednik Donald Trump odlučio da će se kandidirati. Bilo je to, kaže Meyers, kad se on na tradicionalnoj predsjedničkoj večeri s reporterima iz Bijele kuće 2011., dok je predsjednik još bio Barack Obama, narugao s Donaldom Trumpom. ''Donald Trump je rekao da bi se kandidirao za predsjednika kao republikanac, što je iznenađujuće jer sam pretpostavio da će se kandidirati kao vic'', rekao je Meyers dok je Trump sjedio u publici, slušajući njegove šale s prilično namrgođenim izrazom lica. 
 
 
Voditelj: Oprah, nikad nećeš postati predsjednica
 
Stoga je Meyers odlučio pokušati istu taktiku s Oprom. ''Neki su rekli da je ta večer uvjerila Trumpa da se kandidira. Stoga, ako je to istina, samo želim reći, Oprah, nikad nećeš postati predsjednica. Nemaš ono što je potrebno'', rekao je Meyers ironično, dodavši da Tom Hanks, koji je i sam bio prisutan na dodjeli, ''nikad neće biti potpredsjednik jer je previše zločest i nesimpatičan''.
 
Je li scenarij s predsjednicom Winfrey i potpredsjednikom Hanksom samo komičarska šala i pusta želja njihovih obožavatelja ili je nešto takvo ipak moguće? Brojni tviteraši izrazili su želju da se takvo nešto zaista dogodi, a koliko god to zvučalo nerealno, mora se priznati da Trumpov izbor za predsjednika nije bio ništa vjerojatniji. 
 
 
Željama se pridružila i čuvena glumica Meryl Streep, koja je za Washington Post na zabavi nakon dodjele rekla: "Lansirala je raketu večeras. Želim da se kandidira za predsjednicu. Mislim da nije imala namjeru proglasiti kandidaturu, ali sada nema izbora." Streep je i sama održala politički angažiran govor na Zlatnim globusima prošle godine, kad je prozvala Trumpa zbog šokantnog ismijavanja hendikepiranog novinara. 
 
Govor o pokretu Me Too za prava seksualno zlostavljanih žena  
 
U svakom slučaju, govor ove voditeljice i medijskog mogula sa statusom globalne superzvijezde samo je pojačao spekulacije da zaista priprema teren za kandidaturu. Oprah je, napisao je Kevin Fallon za The Daily Beast, dala ''najdirljiviji, najinspirativniji i moguće najspasonosniji govor u povijesti'' Zlatnih globusa, ''olujnu silu istine izrečene (nositeljima) moći'' i ''vraški dobar govor za (potencijalni) početak kandidature''.
 
Oprah se, naravno, u svom govoru usredotočila na fenomen koji je obilježio Hollywood, ali i čitavu Ameriku prošle godine: pokret I ja isto (Me Too) kojim žene prekidaju tišinu o seksualnom napastovanju, uznemiravanju i silovanju koje su pretrpjele, napokon optužujući svoje muške zlostavljače iz show businessa, medija i politike koje su dosad štitili njihova slava i bogatstvo. Sve je, naravno, počelo s poznatim filmskim producentom Harveyjem Weinsteinom, kojeg je više od 80 žena optužilo za napastovanje i/ili silovanje u periodu od čak 30 godina. Posebno je zanimljivo da je prije samog Weinsteina bio optužen i sam Trump. No za razliku od Weinsteinove karijere, Trumpova novopečena politička karijera nije zbog toga patila - dapače.   
 
Oprah je tu afere i slične povezala sa slučajem Recy Taylor, crnkinje koju su 1944. silovala šestorica bijelih muškaraca, za što nikad nisu odgovarali. Na taj je način dočarala povijesni kontinuitet ženske i crnačke obespravljenosti i borbe za pravo na jednaki tretman i pristup pravdi. "Živjela je - kao što svi mi živimo - u kulturi slomljenoj od strane brutalno moćnih muškaraca. Predugo se ženama nije vjerovalo ako bi se usudile govoriti o snazi tih muškaraca. Njihovo vrijeme je sad isteklo", rekla je Oprah. 
 
Oprah dvosmisleno o kandidaturi
 
"Želim da sve djevojčice koje ovo gledaju znaju da sviće novi dan! I kad taj dan napokon svane, bit će to zbog mnoštva veličanstvenih žena, od kojih su mnoge upravo u ovoj sobi večeras, i nekih fenomenalnih muškaraca koji se snažno bore da osiguraju da postanu vođe koje će nas odvesti u vrijeme u kojem nitko više neće morati reći: 'I ja isto'", poručila je uzbuđeno Oprah, podižući na noge holivudsku publiku koja ju je zasula ovacijama. 
 
Iako se Oprah sama nije očitovala o spekulacijama, a prethodno je rekla da to nikad ne bi napravila, njen životni partner Stedman Graham za Los Angeles Times je potvrdno odgovorio na pitanje o toj mogućnosti: ''To ovisi o narodu. Ona bi to apsolutno napravila.'' A kad ju je Los Angeles Times upitao da komentira to što "internet kaže Oprah 2020.", Winfrey je uz osmijeh odgovorila samo: "Oookej."
 
Valja podsjetiti da spekulacije o predsjednici Opri nisu od jučer - još u ožujku prošle godine Oprah se spominjala među mogućim demokratskim kandidatima koji bi imali više sreće od poražene Hillary Clinton.

Pročitajte više