Je li ovo kraj Borisa Johnsona?

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson zbog zabava usred lockdowna je na rubu smjene, odnosno izglasavanja nepovjerenja. Johnsonu bi mogla presuditi vlastita Konzervativna stranka. Naime, dio konzervativaca je bijesan zbog činjenice da su se u njegovoj rezidenciji održavale zabave za vrijeme lockdowna 2020. godine, prenosi Reuters

Danas bi konzervativci mogli doći do dovoljno ruku za postupak izglasavanja nepovjerenja

Nakon što je Johnson odbacio optužbe svojeg bivšeg savjetnika da je lagao parlamentu o jednoj zabavi, Daily Telegraph i ITV News navode izvore koji kažu da bi potreban broj pisama njegovih vlastitih zastupnika koji pozivaju na izglasavanje nepovjerenja njegovom vodstvu mogao doći u srijedu.

Dodatan bijes Johnson je izazvao jučerašnjom izjavom da mu "nitko nije rekao" da je organizacija zabava u premijerskoj rezidenciji suprotna pravilima lockdowna, koji je uvela njegova vlada.

Čak 20 konzervativnih zastupnika, koji su svoja mjesta u parlamentu osvojili na posljednjim parlamentarnim izborima 2019. godine, planira podnijeti svoja pisma nepovjerenja Johnsonu, objavio je Telegraph.

Jutros je 11 zastupnika Johnsonove stranke predalo pisma u kojima izražavaju svoje nepovjerenje šefu vlade, objavio je danas Telegraph. 

Da se povećava broj konzervativnih zastupnika koji su nezadovoljni Johnsonovim vođenjem države, piše i politička analitičarka BBC-ja Laura Kuenssberg, koja smatra da je moguće da broj naraste i na 54, koliko ih je potrebno za pokretanje postupka izglasavanja nepovjerenja premijeru.

Prije dvije godine Johnson je bio miljenik konzervativaca, ali...

Prije samo dvije godine Johnson je bio miljenik svoje stranke nakon što je osigurao najveću konzervativnu većinu od Margaret Thatcher 1987. godine, što mu je omogućilo da ispuni obećanje da će Britaniju izvesti iz EU.

Odnos se brzo pogoršao zbog stalnih otkrića o očitom kršenju strogih pravila izolacije koja je propisala upravo Johnsonova vlada. Kako bi izazvali promjenu, odnosno izazvali vodstvo, 54 od 360 konzervativnih zastupnika u parlamentu mora napisati pisma nepovjerenja predsjedniku stranačkog odbora.

U Johnsonovoj rezidenciji za vrijeme lockdowna održano najmanje 11 zabava

Pisma su povjerljiva, a jedina osoba koja će znati koliko je zastupnika napisalo pismo je predsjednik odbora.

Britanski mediji izvijestili su da se najmanje 11 okupljanja održalo u Johnsonovoj rezidenciji u Downing Streetu 10 ili u drugim vladinim odjelima između svibnja 2020. i travnja 2021. godine, kada su pravila o izolaciji ograničavala koliko se ljudi moglo sastajati u jednoj skupini. Podrška javnosti zbog skandala je naglo pala i Johnsonu i Konzervativnoj stranci.

Ako mu afera lockdown potopi karijeru, to će označiti još jedan nevjerojatan zaokret

Glavni suparnici Johnsonu unutar stranke su ministar financija, 41-godišnji Rishi Sunak, i 46-godišnja ministrica vanjskih poslova Liz Truss. Oporba za Johnsona tvrdi da je serijski lažljivac i poziva ga da odstupi s vlasti.

Uspon Alexandera Borisa de Pfeffel Johnsona, poznatog samo kao Boris, do dužnosti premijera, od novinara i televizijske slave, komedije i skandala doveo ga je u kotao krize Brexita i potom na prvu crtu bojišnice protiv koronavirusa.

Ako mu afera s lockdownom potopi karijeru, to će označiti još jedan nevjerojatan zaokret gotovo 12-godišnje burne vladavine Konzervativne stranke tijekom koje su provedeni Brexit i referendum o neovisnosti Škotske.

Pročitajte više