Je li Prigožin stvarno mrtav? "Srušeni avion je sjajna prilika da zauvijek nestanete"

Foto: Twitter

2019. godine objavljeno je više medijskih izvještaja prema kojima je osnivač plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin poginuo nakon što se transportni avion An-72 srušio u Demokratskoj Republici Kongo. Ambasada je izjavila da su dva Rusa bila u avionu koji je prevozio i članove predsjedničkog osoblja DR Konga.

No, vođa Wagnera pojavio se tri dana kasnije te se ispostavilo da su izvješća o njegovoj smrti bila neistinita. Kada se Prigožinov poslovni avion srušio jučer u vjerojatnom političkom atentatu, ponovno se pojavila sumnja i oklijevanje da bi Prigožin, čovjek itekako povezan s Kremljom, ovaj put stvarno mogao biti mrtav.

"Zna se da je više osoba promijenilo ime u Jevgenij Prigožin da bi prikrili njegova putovanja"

"Postoji jedna velika ograda u ranom izvještavanju", napisao je Keir Giles, viši konzultant za program Rusije i Euroazije u britanskom think tanku Chatham Houseu. "Objavljeno je da je putnik po imenu Jevgenij Prigožin bio u avionu. No, poznato je da je više osoba promijenilo ime u Jevgenij Prigožin kako bi prikrili njegova putovanja. Stoga, dok ne budemo sigurni da je to pravi Prigožin, ne bi nas trebalo iznenaditi ako se uskoro pojavi na novom videu iz Afrike", dodaje.

Nakon što je Prigožin pokrenuo svoju neuspjelu vojnu pobunu protiv Kremlja u lipnju, ruski istražitelji medijima su doturili dokumente iz njegove kuće koji pokazuju da je imao dodatne putovnice za moguće dvojnike koji su putovali pod njegovim imenom. Bilo je i slika Prigožina s raznim maskama. Na njima je nosio guste brade, pilotske naočale i strane vojne uniforme.

"Srušeni avion je odlična prilika za zauvijek nestati"

Prigožinova uloga kao agenta kaosa i medijskog trola samo je dodatno potpirila teorije zavjere. Ruski portal Fontanka media danas je objavio da je Prigožinovo tijelo možda bilo previše unakaženo nakon nesreće i nastalog požara da bi ga se moglo identificirati uobičajenim metodama.

"Da bi zauvijek nestao, s jednom od svojih brojnih rezervnih putovnica, srušeni avion je odlična prilika", napisao je poznati ruski politolog na društvenim mrežama pa dodao: "Vrane neće skupljati kosti, ostaci su otišli u pepeo, trag je nestao."

Što kažu vagnerovci?

Telegram kanali bliski Wagneru brzo su izjavili da je avion oboren raketom zemlja-zrak koju je ispalila ruska vojska. Tsargrad, konzervativna novinska agencija, rekla je da je Prigožinov avion možda raznesen uređajem u avionu, što bi proširilo popis onih koji bi mogli biti iza nesreće.

Aleksej Venediktov, dobro umreženi bivši šef radija Moskovski Eho, napisao je da bi Prigožina bilo lako uočiti kako ulazi na aerodrom Vnukovo-3 i ide na pistu, ali je moguće da je prešao na drugi avion koji je poletio jučer.

Ni Rusi ne vjeruju da se radilo o nesreći

Također je objavio anketu koja je pokazala da gotovo 60% čitatelja vjeruje da je Prigožinov avion ili oboren ili raznesen uređajem u avionu, a 17% misli da je sam inscenirao svoju smrt. Samo 1% vjeruje da je zrakoplovna nesreća bila nesreća.

Oni koji su najuvjereniji u Prigožinovu smrt su njegovi saveznici i neki od njegovih medijskih kanala. "Prigožin je umro zbog djelovanja izdajnika Rusije," objavio je Grey Zone, Telegram kanal blizak Wagneru. "Ali čak i u paklu, bit će najbolji! Slava Rusiji!"

Pročitajte više