Je li katastrofa u Zadru mogla biti spriječena?

Foto: Pixsell/Dino Stanin

TIJEKOM noći i jutra u Zadru je palo 208 litara kiše po četvornom metru. Prema posljednjoj informaciji iz komunalne tvrtke Vodovod, u Zadru je došlo do zamućenja vode u vodoopskrbnom sustavu pa se građani mole da vodu prokuhavaju prije uporabe.


>> Plenković u poplavljenog zadarskoj bolnici: Teško je imati rezervni plan


>> Kolinda u potopljenom Zadru: Ovo me podsjeća na rodni kraj


>> POGLEDAJTE SNIMKE IZ ZADRA Grad je doslovno pod vodom, potopljene su ulice, bolnica, shopping centar...

Također, građani se, ističu u DUZS-u, mole da i dalje putem sredstava javnog priopćavanja prate obavijesti Stožera civilne zaštite i Vodovoda o kvaliteti vode.

"U cilju regulacije prometa na gradskim cestama i dalje je na snazi preporuka o izbjegavanju bespotrebnog uključivanja u promet. Prikupljene su sve potrebne informacije i već se uklanjaju zaostala vozila i ostale prepreke na cestama. U tom smislu već su uključene vučne službe koje su na terenu, a istovremeno gradske komunalne tvrtke dobile su nalog za sanaciju šahtova", navodi Državni ured za zaštitu i spašavanje.


 
"Ne možemo predvidjeti ovako nešto"

Je li se ovako velika poplava u Zadru koja je potopila bolnicu, trgovački centar i cijeli grad mogla spriječiti? O tome smo razgovarali s dežurnom prognostičarkom DHMZ-a Marija Mokorić.

Ona je pak u razgovoru za Index rekla da je ovako velike oborine teško prognozirati.

"Ovo je lokalna pojava, a mi kao prognostičari ne možemo predvidjeti gdje će se točno dogoditi obilna kiša. Recimo u Šibeniku koji se nalazi nedaleko od Zadra palo je tek 5 litara kiše po četvornom metru. Rečeno je da će to biti lokalna pojava, no naši modeli ne mogu predvidjeti hoće li biti poplavljen Zadar ili Šibenik. Upozorenje smo izdali za cijelu Dalmaciju i Istru", rekla je Mokorić, objašnjavajući kako se uragani poput Irme ne mogu uspoređivati s hrvatskim vremenskim neprilikama.

"Na sreću nemamo uragane, a iako bura ima isto jake udare, to je nešto sasvim drugačije. Teško je prognozirati ovakve oborine kod nas. Mi izdajemo upozorenja na Meteoalarmu i u redovitoj smo komunikaciji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS). Oni su ti koji dalje mogu komunicirati s gradskim vlastima", rekla nam je dežurna prognostičara DHMZ-a.


 
Do poplava dolazi kad se ne obavljaju redovna čišćenja kanala

Navela je kako će daljnje oborine biti nešto blaže i manje, ali da sad postoji i drugi problem: kako je objasnila, dosad je tlo zbog velike suše moglo upijati dosta vode, a sad je već mokro i neće moći toliko upiti. Također je navela kako do poplava dolazi i kad se ne obavljaju redovita čišćenja kanala.

Što se tiče novih oborina, sutra će ponovno biti umjereno do pretežno oblačno s mogućnošću kiše kako u unutrašnjosti tako i na Jadranu, a u srijedu slijedi razvedravanje, jedino su mogući pljuskovi na sjevernom Jadranu.

"Novi prodor oborina u većem dijelu zemlje slijedi opet u noći s četvrtka na petak", rekla nam je Marija Mokorić.

Budući da nam je rekla kako surađuju i sve dojavljuju DUZS-u, kontaktirali smo podružnicu DUZS-a u Zadru, gdje su nas preusmjerili na grad.

"Mi imamo puno posla, stalno nas ljudi zovu, dogovoreno je s gradom da ne dajemo izjave već da sve preusmjeravamo na njih", rekli su nam u područnom uredu DUZS-a u Zadru, no na njihovim je stranicama obavijest o obilnim oborinama koje su pale na području uže gradske jezgre (Poluotok, Relja) te ostalim dijelovima grada, kao i prigradskim naseljima.

Dosta oborina je palo na području općina Bibinje, Sukošan i Starigrad Paklenica, odakle je županijski centar 112 Zadar zaprimio najviše dojava.


 

Stambeni objekti zadnji u nizu dolaska pomoći

"Došlo je do plavljenja ulica i objekata te su zabilježeni mnogobrojni problemi u cestovnom prometu. Na tehničkim intervencijama ispumpavanja vode na području grada Zadra angažirani su pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar, a zapovjednik DIP-a sa sezonskim vatrogascima angažirani su na Dugom otoku", navode.


Održana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Zadra, na kojoj je istaknuto kako sve dežurne i javne službe s područja grada Zadra od ranog jutra koordinirano djeluju u cilju otklanjanja i sanacije šteta uzrokovanih bujičnim poplavama koje je prouzročilo snažno nevrijeme. Stožer civilne zaštite Grada Zadra na sastanku je odlučio o prioritetima dežurnih i javnih službi koje prvo dolaze u pomoć životno ili sigurnosno ugroženim osobama, zdravstvenim ustanovama, dječjim vrtićima i školama, objektima od javnog interesa, prostorima u kojima boravi veći broj osoba, te potom gospodarskim objektima, a na zadnjem su mjestu stambeni objekti.

Čiste li se kanali i odvodi? Odgovora (zasad) nema


U DUZS obavještavaju građane kako su svi njihovi pozivi prema javnim službama zaprimljeni i raspoređeni nadležnim službama te se postupa prema navedenim prioritetima.

Zvali smo i gradsku upravu te pokušali doći do gradonačelnika Branka Dukića i nekog od njegovih zamjenika kako bismo doznali jesu li se pripremali za veliko nevrijeme, jesu li kanali prohodni i čiste li se redoviti odvodi, no nitko nam se nije javljao na telefone.


 

Pročitajte više