Je li slučaj Nike D. potaknuo na uvođenje reda među dozvolama za oružje?

JUČER je PU sisačko-moslavačka izvijestila kako je liječnik iz Petrinje prekršajno prijavljen jer mjesecima nije policiju izvijestio o tome kako njegov pacijent, kojem je izdana dozvola za držanje i nošenje oružja, boluje od PTSP-a. S obzirom da javnost ne pamti kad je posljednji put policija izvijestila o sličnom slučaju, postavlja se pitanje: Je li upravo slučaj Nike D. potaknuo na uvođenje reda?

Nika nije bila jedina žrtva ubojice koji je oružje legalno posjedovao samo zato što je sustav zakazao. Posljednjih godina je zabilježeno nekoliko slučajeva u kojima su oboljeli od PTSP-a, oružjem za koje im je izdana legalna dozvola, pobili članove obitelji ili osobe koje su im se nečime zamjerile. No, čini se kako će 61-godišnji liječnik primarne zdravstvene zaštite u Petrinji, biti jedan od prvih koji će zbog svog propusta biti i kažnjen.

Policija je navela kako ih dr. Z. L., kao liječnik 34-godišnjaka sa sisačkog područja, koji legalno posjeduje vatreno oružje, nije izvijestio o tome da se njegov pacijent liječi od PTSP-a, iako je za to znao još od svibnja ove godine. Liječnik je zbog toga zaradio prekršajnu prijavu, a o slučaju je izviještena i inspekcija Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, 17-godišnju Niku Deković je 6. listopada, u ulici Srebrnjak u Zagrebu, sa četiri hica iz pištolja, ubio zaštitar Sokol Marića, 25-godišnji Andrija Jauk. Što zbog liječničkog propusta, što zbog propusta policije, koja ga je tražila svugdje samo ne ondje gdje bi ga mogla naći, Jauk je uspio oružje kupiti legalno. Naime, Jauk 9. rujna nije prošao liječnički pregled, a liječnica KBC-a Zagreb je tek 19. rujna policiji uputila dopis o tome da nije sposoban za posjedovanje oružja. Tri dana prije toga, 16. rujna, Jauk je, temeljem ranije izdane dozvole, sasvim legalno kupio i registrirao oružje. Kad je obavijest o tome da Jauk ne bi smio nositi oružje konačno stigla do policije, oni ga, unatoč "intenzivnim potragama" nisu uspjeli pronaći. Ante Perčin, direktor tjelesne zaštite u tvrtki Sokol Marić, čiji je Jauk bio zaposlenik, tad je za Index rekao kako ih policija nije obavijestila o tome da Jauk nije sposoban za posjedovanje i nošenje oružja te kako ga policijski službenici nisu tražili na radnom mjestu.

I.M.
Foto: Index

Pročitajte više