Je li to Šeks najavio da će vlada zatražiti da se Milanovića proglasi nesposobnim?

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Vladimir Šeks, predsjednik Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman, na Općem obavještajnom Saboru HDZ-a komentirao je kandidaturu Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.

Rekao je da ga Milanovićeva odluka nije iznenadila.

"Vjerojatno još nismo iscrpili sav repertoar njegovih čuda. On se ponaša kao dvorska luda, Charlie Chaplin, govori o grčkoj tragediji, Hrvatskoj kao o tragediji, a on je predsjednik koji oživljava jednu tragikomediju", kazao je Šeks novinarima u KD Vatroslav Lisinski gdje se održava izvještajni sabor HDZ-a.

Šalu na stranu, dodao je, ovo je perfidni i grubi udar na ustavni poredak RH. Dok je (Milanović) predsjednik Republike, naglasio je Šeks, ne može se baviti nikakvom stranačkom politikom, a posebno se ne može kandidirati na izborima za Hrvatski sabor pod maskom nestranačkog kandidata, ali na stranačkoj listi SDP-a ili bio koje druge stranke.

"Duboko sam uvjeren da će Ustavni sud dati svoju ocjenu da je njegovo ponašanje protuustavno i da ne može, dok je predsjednik Republike, biti na listi jedne stranke za parlamentarne izbore. Ako to Milanović ne bude respektirao prihvatio, vjerujem da će DIP poništiti listu u I. izbornoj jedinici i i da će se time nanijeti ogromna šteta SDP-u jer će im propasti lista za prvu izbornu jedinicu. On dok je predsjednik Republike ne može biti kandidat na nikakvoj listi. Mora dati prethodno ostavku. Bez liste, s listom ili bezlično, ne može biti kandidat dok je predsjednik države", rekao je Vladimir Šeks.

Također kaže: "Postoji članak 97 Ustava prema kojem Ustavni sud na prijedlog vlade utvrdi da je predsjednik nesposoban za obnašanje dužnosti, a Zoran Milanović je tim potezom pokazao da nije sposoban obnašati dužnost predsjednika te biti zagovaratelj stabilnosti i redovitog usklađenog djelovanja u Hrvatskoj. Umjesto toga je oporbeni lider."

Također, Šeks je rekao da to nije radio nijedan predsjednik nakon 2000. godine.

"Jedino se toga nije držao Zoran Milanović, koji želi biti i premijer i predsjednik države. Ako Milanović ne bude respektirao stajalište Ustavnog suda da da ostavku i tad ide na izbore, tad će mu Ustavni sud zatvoriti ulazak na izbore. On se svrstao s one strane Ustava", zaključio je.

"Ovo ni najluđa mašta ne može smisliti. Njegova je situacija kao predsjednika države takva da on više nije predsjednik - formalno jest, ali de facto više nije, svrstao se s one strane Ustava“, poručio je na kraju Šeks. 

Pročitajte više