Je li u Australiji stvarno uginulo gotovo 500 milijuna životinja?

Foto: EPA

PROTEKLIH dana mogli smo čuti više nego potresan podatak po kojem je, prema znanstvenoj procjeni, u katastrofalnim požarima koji pustoše Australiju uginulo čak 500 milijuna životinja. No, je li to istina?

Tu procjenu iznio je profesor Chris Dickman, stručnjak za australsku bioraznolikost sa Sveučilišta u Sydneyju. On je 3. siječnja na stranici sveučilišta objavio tekst pod naslovom "Izjava o 480 milijuna ubijenih životinja u požarima u Novom Južnom Walesu od rujna".

Dickman u uvodu teksta tumači da se procjena od 480 milijuna odnosi na broj životinja koje su "zahvaćene" požarima, što ne znači nužno da su uginule u njima. No, s druge strane ističe da su procjene konzervativne te da bi stvarne brojke mogle biti značajno veće.

Proračun temeljen na znanstvenim studijama

U svojoj izjavi Dickman tumači da se njegova procjena temelji na izvještaju iz 2007. o utjecaju krčenja šume na australske divlje životinje u Novom Južnom Walesu, pisanom za World Wide Fund for Nature (WWF), u kojem je on bio koautor.

„Kako bi izračunali utjecaj krčenja zemljišta na divljinu u toj državi, autori su prikupili procjene gustoće naseljenosti sisavaca u Novom Južnom Walesu i zatim pomnožili procjene gustoće s površinama vegetacije koja je odobrena za uklanjanje.

Procjene gustoće dobivene su iz objavljenih studija o sisavcima u NSW-u i iz studija provedenih u drugim dijelovima Australije na staništima sličnim onima kakva postoje u NSW-u.

Autori su namjerno koristili vrlo konzervativne procjene pri izračunu. Prava smrtnost vjerojatno će biti značajno veća“, piše u uvodu Dickman.

Neke životinje mogle su pobjeći, no mnoge će stradati kasnije

U spomenutim znanstvenim radovima procjenjuje se da u australskoj divljini u prosjeku obitava 17,5 sisavaca, 20,7 ptica i 129,5 gmazova po hektaru zemlje. Prof. Dickman je naprosto pomnožio ovaj broj s brojem hektara koji su izgorjeli i došao do brojke od 480 milijuna.

"Procijenili smo da je samo u tri milijuna hektara u Novom Južnom Walesu koji su izgorjeli do prije 10 dana vjerojatno i do 480 milijuna sisavaca, ptica i reptila zahvaćeno požarima", piše prof. Dickman.

"Sigurno da su velike životinje kao što su klokani ili emui - mnoge ptice, naravno - bile u stanju odmaknuti se od vatre kako se približavala. Pretpostavljam da su zaista ugrožene manje mobilne vrste i one manje koje ovise o samoj šumi", komentirao je ovaj australski profesor za BBC.

Procjene ne uključuju brojne vrste poput žaba i kukaca

Ekološki stručnjaci ističu da su se požari u međuvremenu proširili na druga područja i zahvatili preko 4 milijuna hektara.

Dickman također ističe da će mnoge životinje koje su preživjele vatru kasnije uginuti zbog nedostatka hrane, vode i staništa.

„Mnoge pogođene životinje vjerojatno su uginule izravno u požarima, dok će brojne druge podleći kasnije zbog nestanka resursa hrane i utočišta te kao žrtve uvezenih divljih mačaka i crvenih lisica. Brojke uključuju sisavce, ptice i gmazove, ali ne i insekte, šišmiše ili žabe. Pravi gubitak života životinja vjerojatno će biti mnogo veći od 480 milijuna“, poručio je.

Neki stručnjaci ipak smatraju da je broj od pola milijarde pretjeran.

„Na području Afrike na kojem sam radio siguran sam da je jako malo ptica uginulo izravno u požarima. One svakako imaju sposobnost odletjeti od požara, a to je zasigurno bio slučaj i u Australiji", komentirao je ekolog Colin Beale sa Sveučilišta u Yorku za BBC.

Pročitajte više