Je li uspon bitcoina bio jedna velika prevara?

Foto: EPA

CIJENA bitcoina u padu je od prošlog tjedna, a američki regulatori istražuju - je li njegova rekordna prošlogodišnja cijena od gotovo 20 tisuća dolara protuzakonito napumpana.

Državni tužitelji počeli su istragu kriptovaluta već ranije ove godine. Trenutno sumnjaju da su trgovci jedne od najvećih kripto mjenjačnica, tvrtke Bitfinex, nezakonito pumpali cijenu bitcoina, javio je Bloomberg, citirajući pri tome troje ljudi koji su upoznati sa situacijom.

Vijesti su objavljene uslijed rasprodaje i bitcoinovog oštrog pada na razinu od gotovo 4,2 tisuće dolara ovaj tjedan.

Cijena podignuta trikovima ili stvarnom potražnjom?

Prema navodima Bloomberga, državno tužiteljstvo sumnja da su trgovci doveli do naglog rasta bitcoina potkraj prošle godine od 1400 posto, koristeći drugu kriptovalutu pod imenom Tether. Pri tome su, prema sumnjama, nezakonito manipulirali tržištem.

Kao jedan od čestih trikova za pumpanje cijena kriptovaluta u izvještaju je spomenut tzv. "spoofing". To je upućivanje fiktivnih narudžbi (za kupnju) sve dok cijena (kriptovalute) zbog povećane potražnje ne dosegne određenu razinu, nakon čega se lažne narudžbe povuku. 

Američko pravosuđe zato želi odgovor na pitanje -  je li dramatičan porast cijene digitalne kriptovalute, u posljednjih nekoliko godina, bio isključivo potaknut stvarnom potražnjom ili je cijena dijelom osnažena i tržišnim trikovima.

Razlozi omiljenosti tethera kod trgovaca: Stabilan, i kao kriptovaluta izvan bankarskog sustava 

Sporni tether je, prema njegovim osnivačima, kriptovaluta poduprta s dolarom 1:1.   

Kripto trgovci ga zato često upotrebljavaju jer mu je cijena puno stabilnija od ostalih kriptovaluta, a ostaje (kao kriptovaluta) i dalje izvan tradicionalnog bankarskog sustava. Zato ga je i lakše prenositi (za razliku od stvarnog novca) tijekom različitih kriptovalutnih trgovačkih razmjena.

Kada nove kripto kovanice tethera dođu na tržište, uglavnom su puštene kroz mjenjačnicu Bitfinexa. 

Prema izvorima Bloomberga, američko pravosuđe zato istražuje, između ostalog, kako Tether Ltd. stvara nove novčiće tethera i zašto oni ulaze na tržište uglavnom preko Bitfinexa.

Za sada još nema komentara iz tvrtki Bitfinex i Tether Ltd., koje obje imaju isti menadžment i sjedište u Hong Kongu. 

I znanstvenici otkrili napuhavanje cijene 

Regulatori nisu prvi koji su posumnjali na napuhavanje cijene bitcona pomoću manipuliranja tetherom.

Profesor financija na Sveučilištu u Teksasu John Griffin, koji ima desetogodišnje iskustvo u prepoznavanju financijskih prevara, sa svojim diplomantom je objavio studiju o tome polovicom godine. U njoj se zaključilo kako je najmanje polovica cijene bitcoina umjetno napuhana pomoću "koordinirane manipulacije".

Na 66 stranica autori su objasnili kako je tether korišten za kupnju bitcoina u ključnim momentima, odnosno kad je cijena najpoznatije kriptovalute padala prema dolje. Povećanom kupnjom bitcoina pomoću tethera cijena je potom stabilizirana i ubrzo je ponovno počela rasti.

Neimenovani izvor Bloomberga je naveo kako je spomenuti profesor cijeli slučaj prijavio, no u vezi toga još nema službenih potvrda. 

Veliki pad bitcoina

Podsjetimo, potkraj prošle godine cijena bitcoina je dosegnula gotovo 20 tisuća dolara. Od tad je izgubio tijekom ove godine više od 75 posto svoje vrijednosti. 

Nakon što je pao na razinu od oko 6,5 tisuća dolara, cijena mu je bila relativno stabilna tijekom ove jeseni, da bi se počela urušavati prošli tjedan. Početkom ovog tjedna pad se nastavio do razine od gotovo 4,2 tisuće dolara u utorak, dok se u srijedu (u vrijeme pisanja ovog članka) cijena počela oporavljati i ponovno rasti, preko 4,6 tisuće dolara.

 

Pročitajte više