Jedan laptop po djetetu uskoro u prodaji

PROJEKT "Jedan laptop po djetetu", koji vodi tim s bostonskog sveučilišta MIT, trebao bi do kraja srpnja biti dostupan prvim korisnicima, kažu proizvođači. Nadaju se da će konačna cijena laptopa biti oko 100 američkih dolara, tako da će vlade moći laptopima opskrbiti mnoštvo djece.

Zasad su se u projekt uključile vlade Nigerije, Brazila, Libije, Tajlanda, Pakistana, Urugvaja i Argentine, a pregovara se s još tri afričke zemlje.

Nicholas Negroponte, voditelj i idejni začetnik projekta, kaže da se čudi svaki put kad mu netko prigovara da je proizveo nekvalitetne kompjutere i dodaje kako i sam planira uskoro odustati od korištenja vlastitog laptopa i prijeći na XO, kako se zove novo malo čudo.

XO ima procesor jačine 366 Mhz i ugrađenu karticu za bežično povezivanje. Nema hard disk, nego koristi 512 MB Flash memorije, a ima i dva USB priključka kojima se može dodatno pojačati memorijski kapacitet.

Operativni sustav je krnja verzija Linuxovog, Zove se "Super" i potpuno je drukčiji od Windowsa ili Applea. Umjesto standardnog načina pohrane i pristupa podacima, preko foldera i desktopa, na XO-u se radi preko elektronskog dnevnika, koji bilježi sve što je korisnik radio na laptopu.

Zajedno s XO-om dolaze i preglednik internetskih stranica i program za procesiranje teksta, čime se Negroponte nada da će odučiti djecu od klasičnog sustava korištenja Worda, Excela i ostalih Windows programa.

Negroponte sam kaže kako je to što se djecu uči da koriste samo "uredske alate" kontraproduktivno i čak "kriminalno", budući da se ne daje djeci da budu kreativna i znatiželjna.

XO nije standardno računalo na kakva smo navikli, manje je i neuglednije, a mnogi su kritizirali Negropontea, tvrdeći kako siromašnoj djeci prodaje loša računala.

Ali, kad se uzme u obzir da bi u sljedećih nekoliko godina ogroman broj djece mogao dobiti priliku raditi na laptopima, što im je dosad bilo nezamislivo, stvar dobija drugu perspektivu. Još kad se uzmu poput onog u Ruandi, koji bi kombinirali pristup internetu s jeftinim računalima, čini se da budućnost svijeta ne izgleda tako loše.

J. D.

Pročitajte više