ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Jedan mlati ženu, drugi tipa u kafiću, treći uhljebljuje. I četvrti je HDZ-ov župan

Foto: Hina; Dubravka Petrić/PIXSELL

DAMIR Dekanić, aktualni HDZ-ov župan Vukovarsko-srijemske županije u srijedu je uhićen zbog onog što je napravio nakon prometne nesreće u kojoj je sudjelovao prije nešto manje od godinu dana. Uz njega, uhićeno je još pet osoba, među kojima je i troje policajaca koji su te večeri vršili očevid. 

>> Ovako je Plenković branio uhićenog HDZ-ovog župana Dekanića 

Za ovu se nesreću može reći da je jedan od najvećih misterija hrvatskog pravosuđa jer je USKOK-u trebalo gotovo godinu dana da istraži tko je zapravo službenim vozilom skrivio prometnu nesreću. Iako je Dekanić tvrdio da je za volanom bio njegov rođak Krešimir Bičanić, očevici koji su se te večeri našli na mjestu događaja tvrdili su suprotno.

Oni su rekli da su Dekanića vidjeli kako mrtav pijan izlazi iz auta i to s mjesta vozača. U međuvremenu je policija potvrdila da je imao 1.44 promila alkohola u krvi, a rezultati istrage razotkrili su niz drugih kriminalnih radnji.

Što je sve Dekanić napravio?

I policija je, kao i USKOK, objavila priopćenje o HDZ-ovom županu Dekaniću. 

"Uz fingiranje okolnosti prometne nesreće kako bi izbjegao negativan publicitet, nanio je i štetu osiguravajućem društvu, a sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist", napisali su i dodali da je napuhao 1.44 promila te da je vozio 87.9 km/h kad je skrivio prometnu nesreću te oštetio dva osobna vozila i ogradu obiteljske kuće.

Istražitelji su utvrdili da je Dekanić nakon nesreće pozvao svog bratića Krešimira Bičanića pa se dogovorio s njim da će policajcima neistinito prikazati da je službenim autom Županije upravljao Bičanić, a ne on.

Za to vrijeme pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja nije unio u Informacijski sustav MUP-a obavijest o prometnoj nesreći koju je dostavio jedan od očevidaca, iako ga je o tome obavijestio Operativno-komunikacijski centar PU vukovarsko-srijemske. Na mjesto nesreće poslao je prometnu ophodnju.

Trebala je godina dana da se potvrdi ono što su svi sumnjali

Policija i USKOK također su utvrdili da su policajci, pod utjecajem župana, postupali protivno pravilniku. Naime, nisu proveli očevid, nisu alkotestirali prisutne te nisu prikupili podatke ni obavili razgovor sa svjedocima koji su se nalazili na mjestu događaja.

Istraga Dekanićeve prometne nesreće dokazala je ono o čemu je godinu dana spekulirala javnost - službeni auto vozio je on, a ne Krešimir Bičanić, a policajci koji su vršili očevid na mjestu nesreće neistinito su prikazali da je Bičanić skrivio prometnu. No, to nije jedino što je istraga utvrdila.

U službenom izvješću o prometnoj nesreći nije evidentiran podatak o vozilu zatečenom na mjestu događaja, već je jedan od policajaca naredio njegovo uklanjanje. Zapisnik koji je napisao temeljen je na lažnim iskazima Bičanića i vlasnice oštećenog auta i ograde, s kojom se Dekanić naknadno dogovorio da će joj isplatiti prouzročenu štetu. 

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Istraga je utvrdila i da je Dekanić lažirao dokument o osiguranju. Naime, svjestan da je prema uvjetima osiguranja zbog skrivljene prometne nesreće u alkoholiziranom stanju u obvezi regresno namiriti iznose štete osiguravajućem društvu, predao im je potvrdu MUP-a o prometnoj nesreći u kojoj je navedeno da je u trenutku nesreće službenim autom Županije upravljao Bičanić.

Na temelju toga Županija je podnijela odštetni zahtjev osiguravajućem društvu za naknadu štete na službenom automobilu, dok je žena kojoj je Dekanić oštetio auto i ogradu podnijela odštetni zahtjev. Nakon toga je Dekanić u ime Županije zaključio nagodbu s osiguravajućim društvom o isplati štete Županiji u iznosu od 11.196,76 eura.

Ženi s kojom se nagodio osiguranje je isplatilo 1205,48 eura za štetu na betonskoj ogradi te 1486,50 eura za štetu na autu. Tako je Dekanić oštetio osiguranje za 13.888,74 eura.

U četvrtak je Dekaniću sudac Županijskog suda odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Uz njega, u istražni će zatvor još četvero okrivljenika. Okrivljenike tužiteljstvo tereti za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u nedjelima vezanim uz Dekanićevu prometnu nesreću.

Uhićenje Dekanića podsjetilo nas je na još nekoliko skandaloznih HDZ-ovih župana, od kojih su neki, baš kao i on, uhićeni. U nastavku donosimo pregled najpoznatijih. 

Obiteljski zlostavljač Alojz Tomašević 

U prosincu 2020. na Županijskom sudu u Karlovcu požeško-slavonski župan Alojz Tomašević osuđen je na deset mjeseci uvjetne kazne zbog obiteljskog nasilja. Optužen je za zlostavljanje supruge koja je godinama trpjela njegovo divljačko ponašanje. 

"Suprug je došao kući i razgovarao na telefon. 'Tko te zove? Je li to dotična?' Ali on je nasrnuo na mene, gurao me i pljuskao. Ja sam rekla 'sad je dosta' i da ću ga prijaviti. On me opsovao i rekao: 'Dobro, prijavi me.' Kad me je gurnuo, pobjegla sam u sobu, kasnije se obukla i otišla u policiju i sve prijavila.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

"'Znaš kakav sam ja kad popijem. Ja sam bećar, ja tebi ne želim zlo. A to što ponekad dobiješ neku šamarčinu, pa što je to? To nije strašno, to je normalno!' rekao je. Strah me je bilo u takvom braku, kad bi znao u takvom stanju dolaziti kući, bilo me strah. Iščekivati muža sa strahom, to nije baš jednostavno", ispričala je Mara.

>> Tko je Alojz Tomašević, visokorangirani HDZ-ovac koji je prebio ženu

Župan koji je mrtav pijan sudjelovao u tučnjavi

Koncem prošle godine Index je došao u posjed nalaza iz kojih je vidljivo da je varaždinski župan Anđelko Stričak, također HDZ-ovac, u noći s 23. na 24. rujna sudjelovao u tučnjavi u jednom kafiću u samom centru Varaždina, pri čemu je bio mortus pijan. On je sam priznao da je pio alkohol, ali "samo čašicu vina". No, nalaz koji je dobio Index.hr pokazao je da je u pitanju ipak bila koja čašica više. 

Foto: N1

Nakon što je dobio prekršajnu prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira te vrijeđanja policije, izjavio je da je te večeri popio koju čašu vina. Nakon objave nalaza koji je pokazao da je u krvi imao 2.02 promila alkohola, slučaj nije želio komentirati.

 

Iako je nakon incidenta medijima tvrdio da ne zna koji je motiv napada, snimka nadzorne kamere pokazala je da je on napao mladića u kafiću. Na snimci se vidi žustra rasprava više ljudi, prilikom koje je HDZ-ov župan stavio ruku oko vrata mladiću nakon čega je došlo do naguravanja. Stričak tvrdi da ga je samo zagrlio.  

>> Dobili smo nalaz na kojem piše da je HDZ-ov župan bio mrtav pijan. On nema komentara

Na ovaj slučaj reagirao je i premijer Plenković prilikom čega je stao u obranu Stričaka. Rekao je da je pregledao snimku te da na njoj nije vidio da je ovaj ikoga udario. 

"To nije 'udario'. Ne znam je li nekog udario ili odgurnuo... Ako vi to tako vidite, vi ste mladi pa vidite bolje od mene. Ono što ja vidim je da je netko njemu bacio čašu u glavu. Prema tome, ako je dobio čašu u glavu... Ne vidim da je tamo započeo neku veliku kavansku tuču. To mi se nije baš činilo", rekao je tada Plenković.

HDZ-ov župan Pauk: Volio bih da sam ih puno više uhljebio

Sredinom prošle godine u Šibeniku je otvoren Veteranski centar vrijedan gotovo 84 milijuna kuna čiji je voditelj HDZ-ovac Goran Pauk, bivši šibensko-kninski župan poznat po izjavi da je uhljebio mnoge ljude. Naime, Pauk je u intervjuu objavljenom 16. listopada 2017. godine rekao da je uhljebio puno znanih i neznanih. 

"Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio preko veze. Nema onog tko se javio za neki posao a da nije imao neku preporuku, neku vezu. Volio bih da sam ih puno više uhljebio", rekao je tada. 

Nakon gubitka izbora i funkcije župana odabrao je opciju da nakon prestanka mandata ubire naknadu iz proračuna u visini svoje plaće. Tako je za šest mjeseci dobio ukupno 113.214 kuna, dok mu je iz proračuna Županije isplaćen ukupni bruto iznos od 205.986 kuna. 

Nakon toga je zaposlen u Veteranskom centru, instituciji u potpunosti ovisnoj o novcu poreznih obveznika. Zanimljivo, da će baš on biti ravnatelj centra znalo se gotovo godinu dana prije otvaranja centra. Tu je informaciju prenio portal Šibenik News. 

"Neslužbeno doznajemo da će njegov ravnatelj biti Goran Pauk, bivši šibensko-kninski župan o čemu su, doznajemo, već obaviještene braniteljske udruge. Time će vjerojatno biti stavljena točka na nagađanja u javnosti o tome što će raditi Goran Pauk nakon što je izgubio vlast u Županiji koju je vodio 15 godina", pisali su tada. 

Pročitajte više