RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Jedan napadač na Srbe u bijegu, za četvoricu se traži pritvor. Torcidaši su

NAKON što je policija jutros priopćila da je uhitila osam osoba koje se dovodi u vezu s napadom na Srbe u Uzdolju kod Knina, počinju se otkrivati detalji o njihovom identitetu. Svi su s područja Splita, a radi se o huliganima u dobi od 28, 25 te šestorici u dobi do 21 godine.

Do 15.10 privedena su četvorica njih na davanje iskaza u šibensko tužiteljstvo. Za svu četvoricu privedenih predloženo je određivanje istražnog zatvora. 

Jedan huligan za kojeg je također potvrđeno da je sudjelovao u napadu na Srbe u Uzdolju je u bijegu, a policija traga za još desetoricom napadača. 

Potvrđeno je da su svi napadači pripadnici Torcide, a sva petorica kojima je dosad utvrđen identitet evidentirani su prekršajno i kazneno zbog navijačkog nasilja.

> Razvoj događaja pratite na Indexu

Policija objavila kako su torcidaši izveli napad na Srbe u Uzdolju

Načelnik šibensko-kninske policije otkrio je kako su torcidaši izveli napad na Srbe kod Knina te napomenuo da se traga za još desetoricom huligana.

"Kao dio navijačke skupine iz Splita okupili se u Splitu i s više vozila krenuli u Uzdolje, temeljem prethodnog dogovora zbog utakmice Crvene zvezde. Parkirali su u blizini ugostiteljskog objekta. Jedan je izašao iz automobila i otišao u izvidnicu. Kasnije su ušli u ugostiteljski objekt maskirani fantomkama i napali goste, dok su vozači su ostali u automobilima", rekao je načelnik policijske uprave šibenske. 

"Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave šibensko-kninske proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom 19-godišnjaka, 21-godišnjakom i 28-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela nasilničkog ponašanja u vezi zločina iz mržnje, oštećenje tuđe stvari te da su nanijeli tjelesne ozljede na štetu 37-godišnje vlasnice ugostiteljskog objekta i još četiri osobe. 
 
Osumnjičeni su zajedno s još desetak, za sada nepoznatih počinitelja, kao pripadnici jedne navijačke skupine iz Splita, 21. kolovoza ove godine okupili u Splitu i s više osobnih vozila se uputili prema mjestu Uzdolje, a temeljem prethodnog dogovora da će otići u ugostiteljski objekt u kojem se prati nogometna utakmica Crvena zvezda - Young Boys kako bi se nasilnički ponašali prema zatečenim osobama.
Nakon dolaska u Uzdolje parkirali su vozila uz cestu u blizini ugostiteljskog objekta, nakon čega je jedan od za sada neidentificiranih počinitelja izašao iz vozila i otišao pješice u navedeni kafić s ciljem izviđanja, gdje se zadržao kraće vrijeme, izvidjevši situaciju o gostima kafića, a potom se vratio do osumnjičenih.

Potom su se s najmanje četiri osobna vozila oko 22.15 dovezli ispred ugostiteljskog objekta u koji su ušli osumnjičeni, zajedno s još desetak neidentificiranih osoba, te maskiranih lica s tzv. fantomkama, majicama i maramama, noseći u rukama razne drvene i metalne predmete, dok su vozači ostali čekati u vozilima.

Ulaskom u ugostiteljski objekt, zbog mržnje na nacionalnoj osnovi osumnjičeni su verbalno vrijeđali oštećenu vlasnicu objekta i zatečene goste, uništavajući inventar ugostiteljskog objekta palicama. Potom su palicama napali zatečene goste u objektu zbog čega je njih petero lakše ozlijeđeno, među kojima i jedan maloljetnik.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvorica osumnjičenih su, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok je peti osumnjičeni trenutno nedostupan i za njim se traga", rekao je načelnik šibensko-kninske policije.

Dodao je kako napad u Uzdolju nije povezan s incidentom u Đevrskama iste večeri.  

Jedan napadač u bijegu, među četvoricom privedenih ipak nisu napadači na sezonce

O svemu se nešto ranije očitovao glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva Emilijo Kalabrić.

"Policija je podnijela kaznene prijave protiv pet osoba zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja počinjenog iz mržnje, zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari i zbog kaznenog djela nanošenja tjelesnih ozljeda. Četiri osobe su privedene i ispitao ih je zamjenik državnog odvjetnika, dok je jedna osoba u bijegu. Njima se stavlja na teret da su 21. kolovoza pošli u Uzdolje i u lokalu u kojem se gledala utakmica Crvene zvezde bez ikakvog razloga ili povoda napali građane koji su pratili utakmicu i nanijeli tjelesne ozljede nekima od prisutnih.

Nakon ispitivanja podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će utjecati na svjedoke, remetiti kazneni postupak te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer su svi prekršajno evidentirani prema Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim utakmicama, a neki su i kazneno evidentirani. 

Od ovih koji su sada privedeni nitko nije bio umiješan u napad u Supetru na Braču, ali prema informacijama kojima raspolažemo, sudjelovalo je više od pet osoba, policija dalje radi izvide", rekao je glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva.

Ispitana dvojica napadača sezonce na Braču, pušteni su

Ima mnogo nejasnih informacija oko toga radi li se o huliganima koji su na Braču u lipnju napali sezonce.

Naime, prvo je Slobodna Dalmacija objavila da je uhićen 22-godišnjak koji je sudjelovao u napadu na sezonce i koji je ozlijedio supetarskog vatrogasca. Njegov odvjetnik Vinko Gulišija za N1 je dao izjavu i kazao da je točno da je 22-godišnjak priveden, ali da je pušten nakon ispitivanja.

Prema informacijama koje je Index dobio od šibenskih kolega, među privedenima je i 19-godišnjak koji je također u lipnju ove godine sudjelovao u napadu na skupinu sezonaca. Radi se o mladiću rođenom 2000. godine sa splitskog Kmana. Razgovarali smo s njegovom obitelji, kažu nam kako je i on pušten nakon ispitivanja.

U policiji su Indexu samo rekli da će poslati priopćenje kada sve bude gotovo.

Podsjetimo, policija je tada na Braču uhitila 22-godišnjaka i 19-godišnjaka zbog napada na sezonce i vatrogasca koji ih je branio. Obojica suđenje čekaju na slobodi.

Jučer privedeno osam huligana

Kako su jutros potvrdili iz policije, policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske su tijekom jučerašnjeg dana u službene prostorije šibenske policije priveli 8 osoba s područja Splita, a koje se dovodi u vezu s kaznenim djelom izazivanja nereda 21. kolovoza u Uzdolju.

"Kriminalističko istraživanje se nastavlja i tijekom današnjeg dana. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja javnost će biti obaviještena o više detalja", javili su iz policije.

Podsjetimo, grupa napadača 21. kolovoza oko 22:30 upala je u kafić u mjestu Uzdolje u općini Biskupija kod Knina te da su verbalno i fizički napali vlasnicu kafića i goste, pri čemu su oštetili i inventar objekta. U napadu je ozlijeđeno petero osoba, među kojima i jedan maloljetnik.

Uskoro opširnije

 

 

Pročitajte više