Jedan od čelnih ljudi EU: Ukrajina ima pravo uzvratiti napadima na ciljeve u Rusiji

Foto: EPA

Prema ratnom pravu Ukrajina može uzvratiti na ruske napade protuudarima na ruski teritorij, ali je potrebno pronaći ravnotežu između eskalacije sukoba i prava na obranu, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“To je posve moguće prema ratnom pravu, tu nema kontradikcije, može se uzvratiti ili boriti se protiv onoga tko vas napada sa svoga teritorija”, rekao je Borrell prije početka sastanka ministara obrane država članica EU-a.

Na sastanku će biti o tome riječi nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao zapadne zemlje da preispitaju ograničenja koja su postavili Ukrajnicima da njihovim oružjem ne smiju napadati ciljeve u Rusiji. “Pitanje rizika od eskalacije sukoba bit će vrlo brzo postavljeno i trebat će naći ravnotežu između toga rizika i prava i potrebe Ukrajinaca da se brane", rekao je Borrell.

Stoltenberg je u ponedjeljak rekao da “Ukrajina ima pravo braniti se i napadati legitimne vojne ciljeve izvan Ukrajine”. U utorak uoči sastanka EU-a rekao je da ukrajinsko korištenje oružja koje su mu isporučili zapadni saveznici protiv ciljeva u Rusiji neće učiniti NATO i njegove članice sudionicima sukoba.

I ukrajinski ministar na sastanku

Ministri će raspravljati o daljnjoj potpori Ukrajini i o najnovijem razvoju događaja na terenu. Na sastanku će im se pridružiti Stoltenberg i ukrajinski ministar obrane Rustem Umjerov, koji će ih izvijestiti o najnovijim zbivanjima i najhitnijim potrebama Ukrajine.

Borrell je također podržao prijedlog Grčke i Poljske o uspostavi europskog protuzračnog štita koji bi se financirao u okviru programa EU-a te rekao da će se i o tome razgovarati na današnjem sastanku.

Ministri obrane država članica razgovarat će i o financiranju vojne pomoći Ukrajini u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF).

Mađarska blokira usvajanje sedam zakonodavnih akata koji su neophodni da bi se omogućilo korištenje blizu sedam milijardi eura.

 Mađarska je stoga u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova doživjela niz kritika zbog sustavnog blokiranja pomoći Ukrajini.

Pročitajte više