Jedan od najtraženijih bjegunaca deportiran u Hrvatsku. Radio za srpskog Escobara

Foto: Policija

POLICIJA je u utorak uspješno prepratila Manuela Vulića, 37-godišnjaka i jednog od najtraženijih hrvatskih bjegunaca, iz Kolumbije u Hrvatsku. Podsjetimo, Velić je početkom svibnja uhićen u akciji kolumbijske policije i Interpola. 

U Hrvatskoj su ga dočekali krim policajci i specijalci iz ATJ-a Lučko i dovršili deportaciju iz Kolumbije, gdje je bio tražen zbog počinjenja kaznenih djela iz domene krvnih delikata, organiziranog kriminala i kriminaliteta droga, navodi policija u priopćenju. Uhićen je nakon višemjesečne operativne suradnje s Federalnom policijom Kolumbije i Maršalskom službom Sjedinjenih Američkih Država.

Kolumbijski mediji pisali su o njegovom nadimku Veneno (Otrov) te da se, osim trgovine drogom, bavio i ubojstvima te kupnjom, prodajom i proizvodnjom oružja i eksploziva iz BiH. 

 

Radili za srpskog Escobara

Podsjetimo, sredinom travnja podignuta je optužnica protiv osmorice hrvatskih državljana zbog krijumčarenja najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike u vrijednosti većoj od 16.4 milijuna eura, koji su potom i preprodavali. Kokain su preuzimali preko luke u Pločama. USKOK je predložio da se okrivljenima oduzme 3.415.422,32 eura nepripadne imovinske koristi. Za osmorku je također zatraženo produljenje istražnog zatvora.

Radi se navodno o hrvatskom kraku priče o "srpskom Escobaru" Darku Šariću koji je uhićen prije godinu dana u Beogradu, dok je bio u kućnom pritvoru. Kako javlja Večernji list, među osmero okrivljenih koji su radili sa Šarićem i krijumčarili, pa u zemlje EU prodavali kokain vrijedan preko 16.4 milijuna eura, su Petar Ćosić, Manuel Vulić, Ante Vrcan i Oliver Ćokara.

Prvookrivljeni je upravo Petar Ćosić za kojeg se smatra da je bio čovjek od povjerenja balkanskog narko bossa Darka Šarića.

No droga nije jedino čime su se bavili. USKOK ih tereti i za planiranje ubojstva čovjeka u Ekvadoru.

Kako se navodi, prvookrivljeni je djelujući s osobom iz Srbije, tijekom 2020. i na samom početku 2021. odlučio da će ubiti osobu u Ekvadoru za koju su smatrali da postupa mimo njihovih dozvola. Kako su utvrdili istražitelji, u cilju da tu osobu na podmukao način liše života, povezali su u zajedničko djelovanje drugookrivljenog i više zasad nepoznatih osoba. Drugookrivljeni je bio zadužen za provjeru kretanja po Ekvadoru osobe čiju su smrt planirali, kao i za angažman ubojica. Tu osobu, koja je u međuvremenu preminula, pratili su u Ekvadoru preko nepoznate osobe koja je trebala i platiti izvršitelje ubojstva.

Pokušaj ubojstva dogodio se 13. studenoga 2020. u Guayaqilu, no unatoč tome što su napadači ispalili veći broj hitaca, žrtva nije preminula, već je zadobila za život opasne ozljede zbog kojih je odmah prevezena na bolničko liječenje. Po obavijesti da je žrtva samo ranjena, prvookrivljeni i osoba iz Srbije su, u daljnjoj nakani da sprovedu do kraja svoj plan, dali nalog drugookrivljenom da se ubojstvo organizira dok se žrtva nalazi na liječenju. Za novi pokušaj ubojstva angažirane su i dvije osobe iz Kolumbije, no do realizacije dogovorenog nije došlo jer je jedna od njih uhićena. Po otpuštanju iz bolnice, žrtvi se stanje gotovo odmah pogoršalo te je umrla uslijed posljedica ranijeg ranjavanja.

Pročitajte više