Jedan policijski sindikat napao šefa drugog: "Skandalozno, njegova izjava je opasna"

Screenshot: YouTube

DUBRAVKO JAGIĆ, predsjednik Sindikata policije, ranije danas za N1 je komentirao sukob policije i navijača Hajduka na A1. On smatra da je sve dobro organizirano, ali da je došlo do nespretnih i nesretnih okolnosti.

"Tu je i problem od strane organizatora, niz je propusta, ali što se tiče policije smatram da tu nije bilo propusta. Smatram i da su neke stvari pomno isplanirane unaprijed, a na koje možda nismo bili pripremljeni, ali organizirani smo bili dobro", rekao je Jagić za N1 i dodao da je upotreba vatrenog oružja bila opravdana. 

Jagić navodi da policija može upotrebiti vatreno oružje u slučaju sprječavanja napada na sebe. Spominje da to stoji u Zakonu o policiji.

"Policijski službenik u jednom trenutku mora biti i policajac, i psiholog, i psihijatar, i sudac i porota, ali ovdje se radilo o borbi za goli život. Kada 500 ljudi nasrne na ovako mali broj policajaca, što bi drugo policajac trebao napraviti, nego pucati, makar u zrak? Da se ovo negdje drugdje dogodilo, vjerujte mi da ne bi pucali ni u zrak ni u pod, nego u njih", rekao je.

Sada je na njegove izjave na Facebooku reagirao Sindikat Policijskih Službenika. U nastavku prenosimo reakciju.

"Skandalozan istup"

REAGIRANJE NA SKANDALOZAN MEDIJSKI ISTUP PREDSJEDNIKA SPH DUBRAVKA JAGIĆA

*KAO POLICIJSKI SINDIKAT JAVNO SE OGRAĐUJEMO OD NJEGOVIH IZJAVA*

Dana 23. svibnja 2022. na internetskom portalu “www.index.hr” objavljen je tekst naslova “Šef Sindikata policije: Negdje drugdje policajci ne bi pucali u pod, nego u navijače” na čiji sadržaj smo kao policijski sindikat prinuđeni reagirati i ograditi se od takvih skandaloznih izjava čelnika najbrojnijeg policijskog sindikata.

Naime, u kontekstu navijačkih nereda koji se ovih dana tematiziraju u medijskom prostoru, predsjednik SPH Dubravko Jagić istupio je s neprimjerenom izjavom poručivši javnosti da bi se negdje drugdje pucalo u navijače, a ne u pod.

"Vrlo opasna izjava"

S tim u vezi ističemo kako se radi o vrlo opasnoj izjavi koja se može protumačiti i kao podstrekavanje policijskih službenika da u buduće u sličnim situacijama prilikom postupanja pucaju izravno u navijače, a što bi zasigurno završilo kobno. Dodatnu težinu predmetnoj izjavi daje činjenica što je autor iste predsjednik reprezentativnog policijskog sindikata koji bi kao takav trebao biti uzor i zastupati interese policijskih službenika, a ne ih usmjeravati u nešto što bi rezultiralo njihovim kaznenim progonom i vrlo vjerojatno dugotrajnim zatvorskim kaznama.

Postupanje policijskih službenika u sličnim situacijama jasno je uređeno Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima i tu nema prostora za bilo kakve improvizacije ili tumačenja te usporedbe kako bi se postupalo u nekoj drugoj zemlji.

Bilo kakvo nepromišljeno tumačenje predmetnih događaja na način kako je to učinio Dubravko Jagić svojim medijskim istupom može dovesti do toga da nekog mladog i neiskusnog policajca motivira da u buduće suprotno pravilima postupanja, odmah puca u navijače, zbog čega bi isti policajci snosili kaznenu odgovornost sukladno prisilnim propisima.

"Opasni medijski istupi"

Kao što smo prethodno osudili ponašanje navijača prilikom kritičnih događanja isto tako najoštrije osuđujemo vrlo opasne medijske istupe Dubravka Jagića koji u javnosti doprinose kompromitaciji policijske struke kao što doprinose daljnjem nepovjerenju građana Republike Hrvatske u hrvatsku policiju.

Postavlja se i ozbiljno pitanje ozbiljnosti navedenog sindikata odnosno njegove pravne službe jer bi osnova zadaća svakog sindikata trebalo biti pružanje pravne zaštite svojim članovima, a s ovakvim medijskim istupom čelnika tog sindikata doista se dovodi u sumnju taj segment rada sindikata i poznavanje propisa od strane osobe koja predstavlja taj sindikat u javnosti."
 

Pročitajte više