Jedemo li europsko smeće?

Foto: 123rf
 
JEDEMO li hranu proizvedenu u EU koja je niže kvalitete od one koju jedu naši susjedi u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj...? Jesmo li time rangirani kao građani drugog reda u EU koji dobivaju slabu kvalitetu hrane za, nerijetko, višu cijenu u istim ili sličnim trgovačkim lancima? Ista pitanja postavila je i Biljana Borzan iz Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta.
 
U Hrvatskoj agenciji za hranu doznajemo kako projekt "Istraživanje kvalitete naizgled istih proizvoda na tržištima starih i novih država članica EU" ulazi u svoju drugu fazu, a radni je naziv "Jedna unija - jedna kvaliteta". U prvoj fazi istraživanjem potreba građana su odabrani proizvodi kojima će se mjeriti jednakost u kvaliteti u Hrvatskoj i EU kao i parametri na koje će pojedini proizvodi biti testirani. 
 
Većina ljudi smatra da za više novca dobija manje kvalitetne proizvode
 
Agencija GfK je provela anketno istraživanje prema kojemu "čak 82,6% građana Hrvatske smatra da su proizvodi namijenjeni istočnoeuropskom tržištu lošije kvalitete od onih namijenjenih trgovinama u zapadnim članicama EU", rekla je Borzan. "Tu je i više od 73% građana koji vjeruju da razlika ne postoji samo u kvaliteti nego i u cijeni", dodala je. 
 
Slijedi kupovina potom testiranje proizvoda 
 
Vrlo skoro, već sredinom ovog tjedna, kreće uzorkovanje proizvoda odnosno kupovina identičnih proizvoda u istim trgovačkim lancima u Münchenu i Zagrebu. Stručnjaci Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar i HAH-a u Münchenu će kupiti čokolade i čokoladne namaze, pahuljice, riblje proizvode, hrenovke, čipse i druge odabrane proizvode te zabilježiti cijene istih, vodeći računa o skladištenju i rokovima uporabe, a potom će isto napraviti i na hrvatskom tržištu početkom travnja. 
 
Odmah nakon toga slijedi testiranje kupljenih proizvoda koje će provesti hrvatski akreditirani laboratoriji: Laboratoriju za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industriji Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Centru za kontrolu namirnica pri Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Euroinspektu Croatiakontrola d.o.o.
 
Svaki od njih bit će odgovoran za pojedinu kategoriju proizvoda i određene vrste analiza, a konačna objava najavljena je negdje do početka rujna. 
 
Iz istraživanja izostavljeni hrvatski lanci trgovina
 
Zanimljivo je da ovaj projekt neće uzeti u obzir samo prehrambene proizvode nego i sredstva za pranje i čišćenje (poput praška za pranje rublja, gela za tuširanje, paste za zube, omekšivača i sl.), za koje više od polovice korisnika smatra kako su lošije kvalitete od onih koje nabavljaju izvan granica RH.
 
Ono što upada u oči je da će se proizvodi kupovati u trgovačkim lancima koji postoje i u zemljama EU i kod nas, dok su trgovački lanci koji su preko noći izrasli u Hrvatskoj ostali "ispod radara".

 

Pročitajte više