Jedina konstanta Vlade - odustajanje od vlastitih projekata

PROTEKLIH 17 mjeseci od kad je na vlasti, hrvatska Vlada na čemu s premijerom Sanaderom u prosjeku jednom mjesečno odustane od vlastitog projekta.

Razne taktike, bilo legalne ili one manje legalne, kojima Sanader zavarava javnost, a ponekad i samoga sebe, nakon godinu i pol mandata više ne nailaze na razumijevanje svih onih koji su u doticaju s određenim odredbama odnosno sad već zasigurno lažnim obećanjima, piše Novi list.

Navedimo samo neke Sanaderove planove koji su se s vremenom raspršili, bilo zbog nezakonitosti ili neustavnosti, međunarodnog utjecaja, ili bolje rečeno ovisnosti, te naravno zbog Vladinog najdražeg izgovora, nedostatka novca za provedbu.

Dakle, od ribolovno-ekološke zone se odustalo zbog europske politike, ali se Sanader izvukao formulacijom po kojoj se od primjene zone izuzimaju samo zemlje EU-a. Naravno kako niti jedan propust ne može proći bez blaćenja Račanove Vlade, koja je kao i uvijek glavni krivac za sva stanja kroz koja Hrvatska prolazi.

Jedno od prvih obećanja, reforma državne uprave, od koje su se očekivali brojni pozitivni rezultati, također nikad nije ugledala svjetlost dana. Kao rezultat ostao je neznatno smanjeni broj ministarstava, od kojeg se nazire još neznatnija korist.

Zbog negodovanja europskih jahtaša zaboravilo se i na borbu s "crnim čarterom", kao i od namjere da se sva županijska središta i gradovi koji imaju više od 40.000 stanovnika proglase gradovima s većim ovlastima.

Pod pritiskom sindikata Sanader je odustao i od ugovora s liječnicima koji im je davao veća prava, a kojeg je potpisao tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Moramo spomenuti i već dobro poznate "tajne" dogovore s Bechtelom oko nastavka gradnje autoceste od Splita prema Dubrovniku, kao i Uredbu o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja, kojom se pokušalo braniteljima vratiti neka izgubljena prava.

Tu je Vlada naišla na problem, jer je zanemarila "sitnicu" vezanu za Ustav RH, koji joj ne dozvoljava donošenje retroaktivnih odredbi.

Oštre osude javnosti uslijedile su nakon zabrane prosvjeda na Markovu trgu, no čini se kako je Vlada nakon suočenja sa stvarnošću odustala i od te izmjene.

Najjače obećanje premijera Sanadera, ono o smanjenju stope PDV-a s 22 na 20 posto prvotno je odgođeno za početak 2005. godine, da bi naposlijetku i ono palo u vodu, zajedno s minimalnim povjerenjem građana u Vladu.

Nakon svega pokušavamo se prisjetiti nekog obećanja koje je Vlada uspjela do kraja realizirati, no čini se kako će nam za obavljanje tog zadatka trebati previše vremena. Možda godinu i pol neće biti dovoljno, pa ostavljamo kap razumijevanja prema našoj Vladi, koja će nam se zasigurno "odužiti" na nekoj od svojih sljedećih zatvorenih, ili još bolje telefonskih sjednica.

Pročitajte više