Jedina politička stranka ikad osuđena za korupciju radi strategiju protiv korupcije

Foto: FAH

BILO je to dirljivo za gledati. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, visoko pozicionirani član HDZ-a, sinoć je za RTL objašnjavao kako radi na novoj Strategiji borbe protiv korupcije. Mladi babyface ministar, kojega je Plenković u rekonstrukciji svoje prošle vlade izvukao iz dalmatinskog šešira da naslijedi notornog Lovru Kuščevića, već danima govori o toj Strategiji, svaki put kada ga novinari upitaju da komentira aferu Janaf.

"HDZ se jasno odlučio za borbu protiv korupcije i u tom dijelu Ministarstvo pravosuđa ide u izmjene zakonodavnih propisa i izradu Strategije borbe protiv korupcije 2021. - 2030.", rekao je neki dan Malenica u Gospiću, odgovarajući na pitanje o tome koliko afera Janaf može naštetiti HDZ-u.

>> Malenica najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije

Slično je ponavljao i sinoć na RTL-u. Radi se, treba podsjetiti i na to, o ministru čija je donedavna državna tajnica Josipa Rimac uhićena pod sumnjom organiziranja razgranate korupcijske mreže, o čemu njezin direktni nadređeni, naravno, ništa nije znao. Bar tako tvrdi HDZ-ov borac protiv korupcije Malenica, koji je jučer ustvrdio da je bio iznenađen kada je Rimac uhapšena.

Strategiju protiv korupcije radi ministar čija je državna tajnica uhapšena zbog korupcije

Dakle, Strategiju borbe protiv korupcije treba izraditi ministar pod čijim se nosom odvijala spektakularno beskrupulozna korupcija, za koju on, kaže, znao nije. Kakvu borbu protiv korupcije možemo očekivati od takvog antikoruptivnog kapaciteta?

Još važnije, kakvu borbu protiv korupcije možemo očekivati od člana HDZ-a, jedine stranke u Hrvatskoj koja je osuđena zbog korupcije?

HDZ je 2014. osuđen za korupciju

Podsjetimo, prije šest godina je HDZ nepravomoćno osuđen za korupciju na plaćanje 5 milijuna kuna kazne, kao i na oduzimanje protupravno stečene koristi od 24,5 milijuna kuna u aferi Fimi media. Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i petero njegovih suradnika, HDZ i marketinška agencija Fimi-media proglašeni su 2014. krivima za udruživanje u zločinačku organizaciju i za korupciju velikih razmjera u kojoj je preko Fimi medie iz ministarstava i javnih poduzeća isisano oko 9 milijuna eura za osobne potrebe i za crni fond HDZ-a.

U međuvremenu se Šeksovo pravosuđe potrudilo da ta presuda ne postane pravomoćna, ali i kao nepravomoćna ona govori sve o HDZ-u i korupciji. Preciznije: HDZ = korupcija.

Malenica je godinama član HDZ-a, ali korupciju u stranci ne vidi

Malenica, rođen 1985. godine, u HDZ se učlanio kao mladić, a već je kao 23-godišnjak bio potpredsjednik Mladeži HDZ-a Šibensko-kninske županije. 

Dakle, Malenica se odlučio za HDZ kada je svima u Hrvatskoj bilo jasno da je HDZ glavni generator korupcije u Hrvatskoj, da čitav HDZ-ov sistem vladanja počiva baš na raznim oblicima korupcije i pljačke, što je ova stranka opasnih namjera, mora im se priznati, dovela do savršenstva. 2012. je napredovao do predsjednika mladeži HDZ-a u svojoj županiji, a 2014. je postao i član predsjedništva Mladeži HDZ-a, iste godine kada je HDZ osuđen za korupciju. Dvije godine kasnije evo ga i u predsjedništvu Gradskog odbora HDZ-a Šibenik, da bi ga premijer Plenković prošle godine postavio za ministra uprave, a sada je, u novom mandatu vlade, napredovao do ministra pravosuđa i uprave.

Lisica koja čuva kokošinjac

Valjda isto kao i u slučaju svoje državne tajnice Josipe Rimac, Malenica u svim tim godinama unutar HDZ-a nikad nije primijetio nikakvu korupciju, što je kao na vrhovima Himalaja ne primijetiti snijeg. Potrebna je zavidna doza namjerne sljepoće da se u HDZ-u nikad ne vidi korupcija, ali Malenici je uspjelo, pa će tu svoju karakteristiku sada po svemu sudeći pretočiti i u novu Strategiju borbe protiv korupcije.

Već sada je jasno da se tu Strategiju može okačiti mačku o rep. Strategija za borbu protiv korupcije primarno mora biti strategija za borbu protiv HDZ-a, što se od HDZ-ovog ministra i vlade sigurno ne može očekivati. Ako netko ne vjeruje, neka ostavi lisicu da čuva kokošinjac pa će vidjeti iste rezultate.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više