Jedini uhljeb koji priznaje da je uhljeb traži ostavku Divjak: Gdje su milijuni?

Foto: FaH, Index

"U RAZDOBLJU od 2013. do 2017., Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu (SC) preko Ministarstva znanosti i obrazovanja (a nekoć i sporta) na ime 'sanacije dugovanja iz proteklih razdoblja' iz državnog proračuna isplaćeno je 159 milijuna kuna. Od tog iznosa, najviše je 30 milijuna kuna uistinu potrošeno za ono čemu je bilo namijenjeno, odnosno za sanaciju zaostalih dugovanja.

Ostatak od 129 milijuna kuna, odnosno 81 posto ukupnog iznosa, je 'pronevjeren', odnosno narodski rečeno - pokraden", tvrdi Duje Bonacci, višegodišnji djelatnik Ministarstva znanosti i obrazovanja na svojoj Facebook stranici uhljeblog.

"Pokradeno oko 129 milijuna kuna"

Naime, početkom 2013. godine pokrenuta je sanacija SC-a, a vlada Zorana Milanovića je u siječnju te godine donijela odluku o sanaciji zbog utvrđenog duga od 121 milijuna kuna. Od tog ukupnog duga 63 milijuna kuna odnosilo se na dugove prema dobavljačima, 34 milijuna kuna na faktoring, 9,9 milijuna na dug prema Ministarstvu financija te 13,7 milijuna kuna na kamate po dugu. Potraživanja su iznosila 61,6 milijuna kuna.

Prema Financijskim izvješćima SC-a, od tada pa do danas Milanovićeva vlada te vlade Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića za sanaciju su uplatile ukupno 159 milijuna kuna, što je za 38 milijuna kuna više nego što je bio dug koji je utvrđen 2013. godine. Uz postojanje nevjerojatne razlike između utvrđenog duga i isplaćenih sredstava, Bonacci tvrdi kako je od tog iznosa tek 30 milijuna kuna bilo namijenjeno sanaciji.

"Od 159 milijuna kuna uplaćenih SC-u iz državnog proračuna za potrebe sanacije samo je oko 30 milijuna kuna (30.616.722 kn) stvarno i potrošeno na sanaciju. Ostatak od 129 milijuna kuna (128.757.478 kn), odnosno 81 % ukupnog iznosa, je pokraden", tvrdi Bonacci, pitajući se gdje su pare. Također tvrdi kako se na temelju javno dostupnih dokumenata ne može utvrditi na što je višak od 129 milijuna kuna potrošen.

Divjak nije htjela reagirati

Danas je Bonacci objavio nove optužbe pa je izravno optužio najbližu suradnicu ministrice Blaženke Divjak, šeficu njenog kabineta Ivanu Krznar, da je osobno odgovorna za sumnjive isplate najmanje 46,9 milijuna kuna iz državnog proračuna na račun sanacije Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

"Radi se o dodatne dvije isplate, jedna u mandatu ministra Predraga Šustara, druga u mandatu ministra Pave Barišića, u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna kuna. Ovime se iznos koji je šefica kabineta ministrice Divjak isplatila SC-u podiže na gotovo 50 milijuna kuna. Budući da ministrica Divjak na prvu informaciju o umiješanosti svoje najbliže suradnice nju nije ni na koji način sankcionirala, nego ju je štoviše pokušala zaštititi i umanjiti njezinu odgovornost, sada je vrijeme da odgovornost za prikrivanje pronevjere 130 milijuna kuna proračunskog novca preuzme sama ministrica Divjak", tvrdi Bonacci, pozivajući aktualnu ministricu Divjak da podnese ostavku.

Iz Ministarstva Blaženke Divjak upozorili su da Duje Bonacci širi netočne i selektivne informacije, "neovisno o tome što je kao državni službenik upoznat s načinom funkcioniranja Ministarstva odnosno s poslovnim procesima i načinom donošenja odluka". Štoviše, tvrde da su protiv Bonaccija pokrenuli postupak pred DORH-om pa se može govoriti o svojevrsnoj osveti.

U pitanju osveta?

No pokušali smo sami istražiti kako je moguće da sanacija SC-a traje od 2013. godine, a da SC zapravo do danas nije saniran jer SC-om i dalje upravlja sanacijsko vijeće na čelu sa sanacijskim upraviteljem kojem je vlada odredila plaću od 26 tisuća kuna bruto. Iz SC-a tako tvrde kako iznos od 121 milijun kuna obveza iz 2013. godine nije točan, nego da su naknadno došli do saznanja da je riječ o ukupnom dugu SC-a od 150.708.366,11 kuna, a ne 121.009.466,77 kuna, što čini razliku od 29.698.899,34 kuna.

"Tome treba pridodati i 347.999,33 kn obveza koje su nastale u 2012. godini, ali su evidentirane nakon zaključka poslovne godine te su teretile poslovnu godinu 2013., u kojoj su knjižene u sklopu troškova proteklih razdoblja. Zaključuje se da je ukupna razlika stvarnih obveza 30.046.898,67 kuna, odnosno iznos ukupnih obveza 151.056.365,44 kuna", tvrde iz SC-a odgovarajući na upit Indexa te kažu da razlike između primljenog novca od strane proračuna i dugova zapravo nema.

Službene brojke potvrđuju razliku

Index je u posjedu dokumenta od 14. siječnja 2013. godine koji je izradilo Sveučilište u Zagrebu, a riječ je o stanju obveza SC-a na dan 31. prosinca 2012. godine, a temeljem kojeg je vlada donijela odluka o sanaciji SC-a 24. siječnja 2013. godine. Naveden je iznos od 121 milijuna kuna, a ne 150 milijuna kuna kako tvrde iz SC-a. Isto tako, prema financijskim izvještajima SC-a razvidno je kako je u 2013. godini uplaćeno 70 milijuna kuna; u siječnju 2014. godine Ministarstvo znanosti u ime vlade uplatilo je 30,5 milijuna kuna za sanaciju SC-a; u travnju 2015. godine uplaćeno je 20 milijuna kuna, a u listopadu 2015. godine još 15 milijuna kuna. U kolovozu 2016. godine vlada je uplatila 1,9 milijuna kuna, a u prosincu iste godine milijun kuna. Prošle godine uplaćeno je 20 milijuna kuna od strane vlade za sanaciju SC-a, a posljednju tranšu iz Ministarstva obrazovanja potpisuje ministrica Divjak.

"Posljednja isplata 2017. godine, od 8.099.651,85 kn, isplaćena je ustanovi Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu iz osiguranih sredstava u Državnom proračunu za 2017. godinu s aktivnosti Sanacija Studentskog centra Zagreb iz ranijih razdoblja (T679068) sukladno zahtjevu Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu od 25. srpnja 2017. godine, Cjelovitog izvješća o postupku sanacijskih aktivnosti u Studentskom centru u Zagrebu od 24. listopada 2017. godine te Dopune zahtjeva od 15. studenog 2017. godine i to za plaćanje potraživanja dobavljača Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o.", rekli su za Index iz Ministarstva znanosti kada smo ih upitali o uplatama prema SC-u s obzirom na to da je, prema našim podacima, iznos uplata iz vladinog proračuna premašio iznos obveza zbog kojih je pokrenuta sanacija.

Gdje je išao novac?

U Ministarstvu su nam rekli kako su krajem 2017. godine došli do zaključka kako je vrijeme za obustavu sanacijskog postupka u SC-u, no ušli smo već i u rujan 2018. godine, a sanacijski upravitelj i dalje je u SC-u, gdje i dalje radi za plaću od 26 tisuća kuna bruto.

Isto tako, gledajući financijske izvještaje Studentskog centra zanimljivo je, primjerice, da su u travnju 2016. godine dospjele obveze iznosile 38,7 milijuna kuna, dok je na računu bilo 16,3 milijuna kuna, a u blagajni 7,7 milijuna kuna. Od tada do siječnja 2018. godine za sanaciju su uplaćena gotovo 23 milijuna kuna, a samo prošle, 2017. godine, uplaćeno je 20 milijuna kuna.

"Smatrajući kako su do sada označena sredstva dostatna za namirenje vjerovnika i njihovih tražbina u postupku sanacije te sprječavanje daljnjih gubitaka nastalih poslovanjem Studentskog centra Zagreb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije osiguralo dodatna sredstva u Državnom proračunu za 2018. godinu za sanaciju", rekli su nam iz Ministarstva ministrice Divjak, no nakon što su uplatili posljednju tranšu na račun SC-a.

Najavljuju završetak sanacije

Tražili smo od Ministarstva i Sanacijski plan iz kojeg bi bilo vidljivo kako se trošio novac namijenjen sanaciji, no kazali su nam kako se u svakoj odluci o dodjeli financijskih sredstava tražila dostava dokaza o namjenskom trošenju istih. Studentski centar Ministarstvu je 2. siječnja 2018. godine dostavio dokaze kako su doznačena sredstva utrošena za namjenu sukladno odluci, kažu nam iz kabineta ministrice Divjak. Sanacijski plan nismo dobili na uvid.

Ministrica Divjak je od Ministarstva financija u prosincu 2017. godine zatražila proračunski nadzor u svrhu zatvaranja procesa sanacije, a završno izvješće Sanacijskog vijeća o poslovanju Studentskog centra zbog sumnje u određene nepravilnosti proslijeđeno je i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, doznali smo iz Ministarstva.

Evo što kaže revizija

Na kraju naglasimo kako je revizorsko izvješće o poslovanju Studentskog centra u Zagrebu u prošloj godini izdalo tek uvjetnu ocjenu, odnosno "suzdržano mišljenje".

 

Pročitajte više