Jedna od dvije žene zgurane na isti ležaj umrla je isti dan. Ravnatelj to prešutio

UZNEMIRUJUĆA priča iz sisačke bolnice u kojoj su prije deset dana dvije starije žene ležale na istom krevetu dobila je svoj nastavak. Podsjetimo, netko je uslikao kako dvije pacijentice 14. travnja leže na hodniku bolnice u Sisku. 19. travnja fotografija je objavljena na Facebook stranici Hitna uživo 194. 

"Glavni tehničar je sve znao, trebali su otići po doktora, ali nisu. Ta bolnica je leglo nehumanog"

Nakon što je javnost zgrozila fotografija na kojoj su pacijentice nagurane na isti ležaj, a ravnatelj se pokušao opravdati navodeći da je sve bilo kratko i da su životi spašeni, izvor iz bolnice danas je za Dnevnik.hr rekao da je jedna od dviju žena koje su ležale na istom krevetu preminula u bolnici istog dana kad je fotografija nastala, 14. travnja. 

"Glavni tehničar je sve znao. Ta bolnica je leglo nehumanog. Trebali su otići po doktora, ali nisu", rekao je za Dnevnik.hr zdravstveni djelatnik bolnice koji je dobro upoznat sa situacijom, ali je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman.

Potvrda iz Doma

Obje žene koje su taj petak hospitalizirane u sisačkoj bolnici bile su korisnice Obiteljskog doma za starije Rebić. U toj su ustanovi potvrdili da su obje prevezene u sisačku bolnicu u petak, 14. travnja, između 15 i 16 sati sanitetskim prijevozom. 

Dan poslije, u subotu, iz bolnice su obavijestili dom da je jedna od njih preminula. 

Ravnatelj govorio da su životi spašeni, prešutio da je jedna od dvije žene umrla

Ravnatelj Opće bolnice Sisak Tomislav Dujmenović ni u jednom trenutku, ni za jedan od niza medija s kojima je razgovarao na dan kad je slika dospjela u medije, nije rekao da je jedna od pacijentica preminula. 

Štoviše, govorio je doslovno o "spašenim životima".

"Iako je situacija bila ružna, svi teško bolesni pacijenti zbrinuti su taj dan i spašeni su im životi. Iako je to bila nelagoda za te pacijente, to je u tom trenutku bila neizbježna situacija. Na taj način spasili smo puno gori i puno lošiji scenarij, na taj način spašavali smo ljudske živote", rekao je za Dnevnik Nove TV 19. travnja ravnatelj OB-a Sisak Tomislav Dujmenović.

Za 24sata istog je dana rekao sljedeće: "Apsolutno su svi ležajevi bili zauzeti i svi su bili teški slučajevi. Mogli smo drugu ženu staviti ili na taj krevet, k drugoj pacijentici, ili na pod odnosno na stolicu. Mislim da je manje nesretno rješenje bilo staviti je k drugoj pacijentici da leži nego je pustiti da padne sa stolice ili leži na podu. Ženi se ništa nije dogodilo, liječili smo je. Da smo je stavili da sjedne, možda bi pala. Ali, eto, netko od dušobrižnika je fotografirao taj prizor i poslao van..."

Ravnatelj: Svi kreveti bili su popunjeni. Izvor: Bilo je 25 slobodnih kreveta

Zasad nije jasno koja je od dvije pacijentice preminula, no, kako se doznaje od izvora bliskih udruzi Hitna uživo 194, druga pacijentica s ležaja, koja je uspjela preživjeti, još je tjedan dana ležala na hitnom prijemu iako je tada u bolnici bilo 25 slobodnih kreveta. 

Index je u više navrata pokušao telefonski stupiti u kontakt s ravnateljem Dujmenovićem, ali nije odgovarao na naše pozive. Na kraju nam je samo poslao kratki mail u kojem nije komentirao situaciju.

"U tijeku je stručni nadzor. Ne mogu davati informacije što se tiče podataka o pacijentima i njihovim dijagnozama, iste ne smijemo iznositi u javnosti zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka", odgovorio nam je Dujmenović.

O ovom slučaju uputili smo upit i ministru zdravstva Viliju Berošu. "Sutra očekujemo izvješće unutrašnjeg nadzora iz Siska", rekao je kratko za Index Beroš, koji nije želio detaljnije govoriti o slučaju prije nego što stigne nalaz inspekcije.

Pročitajte više