Jedna osoba teško stradala na blokadi ceste kod Bibinja

NA MAGISTRALNOJ cesti kod Bibinja nepoznati su počinitelji oko dva sata otpilili dva bora te njima blokilari cestu. Na tom se mjestu dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena.

Vozilio je nastojeći zaobići borove na prometnici D8 na području Bibinja udarilo u stijenu, pri čemu je vozač zadobio teže tjelesne ozljede, doznaje se u Policijskoj upravi zadarskoj. Prepreke su s magistrale uklonjene nešto poslije 4 sata.

25-godišnji mladić je danas pušten na kućnu njegu, doznaje se u zadarskoj policiji koja traga za počiniteljem, odnosno počiniteljima koji su otpili bor.

Središnji stožer hrvatskih branitelja i HVIDR-e jučer je najavio blokadu prometnica danas između 12 i 16 sati na području cijele Hrvatske, kako bi iskazali ogorčenje na sudske presude generalu Norcu i drugim iz tzv. "gospićke skupine". No, čini se, blokade cesta su počele noćas.

Račan: Poziv HVIDR-e i stožera atak na demokratsku Hrvatsku

Premijer Ivica Račan ocijenio je da je poziv HVIDR-e i Središnjeg stožera za obranu digniteta Domovinskog rata na blokadu prometnica danas od 12 do 16 sati atak na Hrvatsku kao demokratsku i pravnu državu.

Očito da organizatori tih nereda nastupaju u ime ovoga ili onoga koristeći konkretne dnevne situacije. Očito to nastupanje u nečije ime u ovom slučaju generala Norca i nije bitno i pokazuje da iza nereda stoje politički mentori, ustvrdio je Račan na današnjoj sjednici Vlade.

Naveo je da se bilježi jačanje agresije onih koji gube utjecaj, mogućnost da odlučuju što je kažnjivo, a što ne, što suditi, a što ne. "To je atak na Hrvatsku kao demokratsku i pravnu državu", naglasio je Račan.

Upozorio je da su neredi poruka i turistima - ako se kolebate da dođete u Hrvatsku zbog Iraka, evo vam još jednog argumenta da ne dođete.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin je poručio da je MUP jučer donio odluku da neće dopustiti blokadu prometnica i u svim slučajevima nastojat će osigurati protočnost prometa u cijeloj Hrvatskoj. Istaknuo je da se opasnim radnjama ne dovodi u opasnost život i imovina, već se može govoriti i o ugrožavanju nacionalnih interesa Hrvatske.

Mesić: Svaka blokada cesta uperena je protiv hrvatske države

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio jeda je svaka blokada cesta uperena protiv hrvatske države, dodavši da blokada i ne može biti jer funkcioniraju državne institucije.


"Ceste i mostovi moraju biti prohodni. Ako se netko borio za hrvatsku državu, borio se i za njezino sudstvo, policiju i ostale institucije", kazao je Mesić.

Upitan je li jučerašnju izjavu predsjednika sinjske HVIDR-e Dražena Pavlovića da "ima poruku cetinskog kraja za gospodu Mesića, Račana, Manolića i ostale - da što prije doručkuju s drugom Đinđićem jer to je jedini spas hrvatske države za koju smo se mi borili i izborili", shvatio kao prijetnju, predsjednik Mesić je odgovorio "Ne. Shvatio sam da mi žele taj doručak".

"Nisam za doručak s Đinđićem", kazao je Mesić ocijenivši da je to dokaz da mafija surađuje bez obzira na državljanstvo i naciju. I ekstremna, radikalna politička struja surađuje sa sličnom u drugim državama u okruženju. Podsjetio je i da su upravo takvi ekstremi iz Hrvatske i Srbije bili ljuti na njega kad je svjedočio u Haagu protiv Miloševića.

Norac protiv blokada cesta

Odvjetnik Mirka Norca Ivan Kern izjavio je sinoć za "Jutarnji list" da se njegov branjenik izričito protivi stvaranju atmosfere koja onemogućava normalan život. "Norac smatra da blokade nisu potrebne njegovoj obrani, i da nisu dobre za Hrvatsku", rekao je Kern. Dodao je da general Norac očekuje građansku podršku kroz peticije, prosvjede i slično.

Riječki Županijski sud nepravomoćno je osudio Tihomira Oreškovića, Mirka Norca i Stjepana Grandića na 15, 12 odnosno 10 godina zatvora nakon što ih je proglasio krivima za ratni zločin prema civilnom stanovništvu na širem gospićkom području 1991. godine.

Pročitajte više