TEROR U NJEMAČKOJ? Jedan mrtav, četvero ranjenih: "Probadao je ljude i vikao Allahu Akbar"

Screenshot: Twitter

JEDNA je osoba ubijena, a četiri su ranjene u napadu mačetom u supermarketu u Hamburgu, objavila je policija.

Kako navodi Bild, napadač je napao ljude mačetom te vikao Allahu Akbar. Svjedok je izjavio kako je vidio napadača da izvikuje Allahu Akbar.


Napadač je ubrzo uhićen, napisala je policija na Twitteru.

 

 


Njegov motiv i točan broj ranjenih tek treba utvrditi.

 

 


Vlasti su upozorile građane da ne prilaze tom području.

Napad se dogodio u trgovačkom centru u četvrti Barmbek.


"Čovjek je ušao u trgovinu i počeo nasumce napadati kupce", rekla je svjedokinja dnevniku Bild.


Alahu Akbar

Podigao je nož u zrak i dva puta jasno uzviknuo 'Alahu akbar' ", rekao je jedan svjedok agenciji DPA. Slično je ostalim medijima potvrdilo i nekoliko drugih svjedoka.

Policija, koja je odmah nakon napada uhitila napadača, zasad nije htjela potvrditi napise o islamističkoj pozadini ovog napada.

„Istraga se trenutno vodi u svim smjerovima“, priopćila je policija.

Napadača, koji je, kako svjedoče prolaznici, djelovao „potpuno nekoordinirano“, savladali su prolaznici i predali policiji.

Prvotne glasine kako se radi o dva napadača nisu se potvrdile.

Napad se dogodio u lancu supermarketa Edeka, u ulici punoj trgovina, u popularnoj četvrti na sjeveroistoku grada.


Ulice su ubrzo bile pune policijskih vozila, u blizinu je stigao i helikopter, a u supermarket su upale brojne snage reda. "Bio je to velik šok", kazao je novinarima Omar, prodavač u kiosku u sklopu supermarketa.

Ozračje napetosti


Unatoč tome što motiv napada još nije službeno utvrđen, do napada dolazi u ozračju napetosti u Njemačkoj, u kojoj su vlasti na oprezu zbog islamističke prijetnje, pogotovo nakon što je u napadu kamionom na pješačku zonu u Berlinu u prosincu 2016. ubijeno 12 ljudi, a odgovornost za napad je preuzela Islamska država. To je bio najsmrtonosniji teroristički napad na njemačkom tlu.

Njemačke službe sigurnosti procjenjuju da u Njemačkoj boravi oko 10.000 radikalnih islamista, od čega se procjenjuje da bi njih 1.600 moglo biti sklono pribjegavanju nasilju.

U potragu su se uključile antiterorističke postrojbe hamburške policije.

U Hamburgu je aktivna jaka islamistička scena, a ključni izvršitelji terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. živjeli su u njemačkoj lučkoj metropoli.

 

 

 

Pročitajte više