Jednosatni štrajk u Zrakoplovno tehničkom zavodu

SAMOSTALNI sindikat djelatnika u zrakoplovstvu, koji okuplja državne službenike i namještenike zaposlene u Zrakoplovno tehničkom zavodu u Velikoj Gorici, održao je danas jednosatni štrajk upozorenja tražeći povećanje plaća i donošenje aneksa Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike i namještenike.

Sindikat traži 20-postotno povećanje plaća za 300-tinjak zaposlenih u Zavodu i posebni dodatak KU kojim bi se regulirale specifičnosti državnih službenika u Oružanim snagama RH.

Ministarstvo obrane (MORH) još nije donijelo Pravilnik o dodacima na plaću, iako je to trebalo učiniti još prije dvije godine, tako da su službenici Zrakoplovno tehničkog zavoda zakinuti za iznos od 12.000 do 15.000 kuna po radniku, tvrdi dopredsjednik sindikata Marijan Luketić.

Ministar Berislav Rončević prvo je donio, pa onda povukao odluku o Pravilniku, a svi naši zahtjevi za socijalnim dijalogom s MORH-om ostali su bez odgovora, dodao je Luketić.

U zadnje četiri godine naše su plaće pale za 40 posto, tako da prosječna plaća mehaničara s 30 godina staža iznosi između 2.800 i 3.200 kuna, dok djelatna vojna osoba na istom radnom mjestu prima 1.500 do 2.000 kuna više, požalio se Luketić.

Zbog MORH-ova izbjegavanja da donese Pravilnik o dodacima na plaću zakinuti su i ostali vojni službenici i namještenici, dodao je.

Ako sindikatu do kraja tjedna ne stigne odgovor na zahtjeve organizirat će novi prosvjed, a hoće li se raditi o višesatnom ili višednevnom štrajku odlučit će naknadno.

Današnji je štrajk prvi u povijesti Oružanih snaga RH, a u njemu su sudjelovali samo civili budući da je djelatnim vojnim osobama zabranjeno štrajkanje.

MORH nije dozvolio novinarima ulazak u prostor Zrakoplovno tehničkog zavoda, tako da su se štrajkaši mogli obratiti javnosti samo na ulaznim vratima u Zavod.

Pročitajte više