Jeftina demagogija Mirka Galića

BURA koja se u javnosti podigla zbog smjene urednika i voditelja HTV-ove emisije "Otvoreno", Tihomira Ladišića, nikako ne jenjava. Iako Ladišića nije nitko službeno obavijestio da je smijenjen, nego je o vlastitoj smjeni saznao iz medija, glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić ne može se načuditi silnom zanimanju javnosti za Ladišićevu smjenu.

Podsjetimo, Ladišića je prije tri dana smijenilo programsko vodstvo Informativnog programa HTV-a zbog "propusta u emisijama o izručenju Hrvoja Petrača i haškom priznanju Ivice Rajića". No, s HRT-a uporno odbijaju objasniti saznati o kakvim se propustima konkretno radi.

"Cijenimo interes koji javnost pokazuje za HTV i utješno je postojanje brige za očuvanje slobode, ali svima želim poručiti da je ovolika količina zabrinutosti pretjerana." - kazao je Galić u razgovoru za Novi list, dodavši kako je odluka o Ladišićevoj smjeni bila urednička, a on ju je podržao.

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić smatra da je cijela priča "prenapuhana", što je tipičan izgovor odgovornih kad ostanu bez argumenata. Galić se, naime, u nedostatku argumenata osjetio pozvanim tumačiti javnosti što bi ih to trebalo zanimati, a što ne.

Glavni ravnatelj HRT-a je dodatne argumente pokušao naći u činjenici da je samo ovog ljeta smijenjeno šest glavnih urednika dnevnih novina, a oko tih smjena se nije digla tolika bura kao oko Ladišićeva slučaja.

Doduše, Galić je tu zaboravio jednu "sitnicu". Naime, HRT nije komercijalna nego, barem deklarativno, javna televizija, koja se dobrim dijelom financira iz džepova građana koji plaćaju RTV pristojbu.

Pet dnevnih novina čiji su glavni urednici "odletjeli" ove godine su u privatnom vlasništvu, a njihovi vlasnici mogu donositi odluke o smjenama i imenovanjima kakve požele, jer nitko ne tjera građane Hrvatske da kupuje ove ili one novine. Naravno da čitatelji dotičnih novina zbog takvih odluka vlasnika mogu prestati kupovati novine, ali je neosporna činjenica da vlasnik bilo koje tvrtke ima neotuđivo pravo odlučivati o vlastitim kadrovima, pri čemu se ne mora nikom opravdavati. Njegova tvrtka, njegova odluka i njegov rizik.

Šesti dnevni list koji je nedavno promijenio glavnog urednika je Vjesnik, koji je djelomično u državnom vlasništvu, ali Vjesnikova naklada odnosno utjecaj na hrvatsko javno mnijenje su zanemarivi u odnosu na HRT.

S druge strane, ako posjedujete TV ili radio prijemnik (a u Hrvatskoj je broj domaćinstva koje ne posjeduje bar jedno od toga minoran), dužni ste HRT-u svaki mjesec plaćati RTV pristojbu u iznosu od 63 kune. Svi zaposlenici HRT-a, pa tako i Mirko Galić, plaćeni su iz džepova građana Hrvatske, koji, ako ništa drugo, imaju pravo znati zbog čega je smijenjen urednik izuzetno gledane emisije, u kojoj se otvoreno razgovaralo o "vrućim" temama.

Stoga fascinira Galićeva usporedba smjene Ladišića sa smjenom glavnih urednika dnevnih novina u privatnom vlasništvu, jer se radi o miješanju krušaka i jabuka. Ni EPH ni Styria nisu dužni polagati račune javnosti, ali HRT jest.

Foto: FaH

Pročitajte više