Jelinčič otkrio spomenik Titu - "sinu slovenske majke"

PREDSJEDNIK slovenskih ultranacionalista Zmago Jelinčič u četvrtak je u vrtu svoje kuće u Ljubljani otkrio spomen-poprsje nekadašnjem jugoslavenskom predsjedniku Titu na kojemu je napisano "sinu slovenske majke", a Jelinčič je tom prigodom izrazio divljenje Titovoj ekonomskoj politici i patriotizmu.

"Spomenik otkrivamo na dan kad se slovenski narod odlučio za samostalnost", rekao je prema STA Jelinčič, dodavši da je Jugoslavija u Titovo vrijeme primala kredite s Istoka i sa Zapada, da je Tito "pobjednik Drugog svjetskog rata i maršal" i "veliki mudrac".

Otkrivanju poprsja nazočio je i Marko Pavliha, ministar prometa u ranijoj vladi bivšeg premijera Antona Ropa i sadašnji potpredsjendik oporbenih liberal-demokrata.

Brončani kip, za koji tvrdi da ga je kupio u Hrvatskoj, Jelinčič je postavio na dan kad su Slovenci prije 14 godina glasovali na referendumu o osamostaljivanju, pa bizarnoj svečanosti nije prisustvovao nitko iz sadašnje vlade koja ga je očito shvatila kao Jelinčičevu provokaciju.

Pročitajte više