Jelinčič traži da Slovenija uvede eko-blokadu Hrvatske

SLOVENSKI nacionalistički čelnik Zmago Jelinčič u srijedu je, na konferenciji za novinare, osudio namjeru Hrvatske da proglasi gospodarski pojas u Jadranskom moru kao "pokušaj Hrvatske da prisvoji Jadran".

Jelinčičeva stranka predložila je u otvorenom pismu slovenskoj vladi da kao odgovor na hrvatske najave uvede svojedobnu "ekološku barijeru" na granici s Hrvatskom od koje bi Slovenija, kako ističu u Slovenskoj nacionalnoj stranci (SNS) imala velike koristi.

Budući da je Slovenija tranzitna zemlja koja ima ekološke štete od velikih kolona vozila koje preko njezina teritorija ljeti odlaze na hrvatski Jadran, morala bi uvesti svojevrsne "ekološke pristojbe".

Po prijedlogu SNS-a automobili bi na izlazu iz Slovenije u Hrvatsku na graničnim prijelazima plaćali 10 eura "ekološkog poreza", a kombi-vozila i kamioni 20 eura. Isto toliko vozila bi trebala, drži Jelinčičeva stranka, plaćati i prilikom povratka iz Hrvatske na slovenskim graničnim prijelazima.

Jelinčič je osim toga predložio da se, u znak odmazde protiv najave Hrvatske da će uvesti isključivu ekonomsku zonu (EEZ) na Jadranu, hrvatskim vozilima bez katalizatora u potpunosti zabrani ulazak u Sloveniju.


Pročitajte više